Дружествата от БЕХ засега самостоятелни, после може групи по сектори

Дружествата от БЕХ засега самостоятелни, после може групи по сектори

“Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) трябва да бъде разформирован до края на юни, след това дъщерните му дружества ще заработят или самостоятелно, или ще бъдат групирани по сектори. Това заяви в понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на инвестиционен форум в София.

Решението за закриването на създадения експресно в края на 2008 г. г БЕХ бе обявено в петък от Трайков и премиера Бойко Борисов, тъй като бил “паразитна структура“ и не изпълнил предназначението си да инвестира в големи енергийни проекти.

Само дни преди това от управата на холдинга обявиха печалба от над 75 млн. лв. за 2009 г.

За създаването на енергийния холдинг по време на правителството на Сергей Станишев бяха похарчени близо 2 млн. лв. само за консултантски услуги.

“Ако намерим критерии, по които работейки заедно, дружествата могат да бъдат по-ефективни, ще ги приложим. Един от вариантите е – примерно да бъдат обособени газовите дружества в една групировка, а останалите в друга. Или пък търговските – в една, а активите – на друга”, обясни Трайков.

Според него какъвто и вариант да бъде избран, той няма да противоречи на европейските изисквания за разделяне на активите в енергетиката.

При групиране по сектори частично ще се възобнови старото положение с управлението на държавните активи, когато “Булгаргаз холдинг“, на чието място бе създаден БЕХ, управляваше “Булгаргаз“, “Булгартрансгаз“ и “Булгартел“.

НЕК, също на принципа на холдинговото управление, беше собственик на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), язовири, ВЕЦ-ове и други активи, но ЕСО бе изведен хоризонтално в структурата на БЕХ. АЕЦ “Козлодуй“, Мини “Марица Изток“ и ТЕЦ “Марица Изток 2“ пък бяха отделни дружества.

По думите на Трайков засега държавните компании ще се управляват самостоятелно. Той обаче допълни, че ще има уволнения на шефове на държавни енергийни компании, но не уточни кои. Това щяло стане ясно в следващите дни, но не всички “несменени досега” ще бъдат отстранени, допълни министърът.

Провеждането на конкурса за избор на консултант по преструктурирането на проекта за изграждане на АЕЦ “Белене“ ще бъде продължено от временното ръководство на БЕХ, назначено в края на миналата седмица и оглавявано от зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова.

“Булгаргаз“ директно ще продължи преговорите в “Газпром“ до новите договори за доставка на синьо гориво, след като някои от тях изтичат в края на настоящата година, допълниха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Трайков заяви още, че предстои изваждането на дяловете на държавата в електроразпределителните дружества на борсата, както и части от НЕК или негови активи като водноелектрическите централи, мажоритарен или миноритарен дял от ТЕЦ “Марица Изток 2“, както и участието на НЕК в ТЕЦ “Марица Изток 3“. За тази централа, наскоро мажоритарният собственик - италианската компания “Енел“, обяви, че вече води преговори за продажба на дела си.

Министърът съобщи, че двама от сегашните мажоритарни собственици на електроразпределителните дружества проявяват интерес към покупката и на останалия 33 на сто държавен дял в тях.

Това са ЧЕЗ и ЕВН, снабдяващи с ток съответно Западна и Югоизточна България, тъй като още в началото на годината третият инвеститор – Е.ОН, обяви, че предпочита да има съсобственик независимо дали това е държавата или друг частник.

Вече са подготвени документите за създаването на консолидационната компания, в която трябва да влязат трите дяла от ЕРП-ата, както и миноритарното държавно участие в още около 50 компании. До края на годината тези акции ще излязат на Българската фондова борса, обеща министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?