ДС кадри отличиха Доган за "лидерски принос към държавността"

Димитър Иванов-Гестапото и Стоян Денчев раздадоха наградите "Стефан Стамболов"

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган задочно бе отличен от последния началник на Шести отдел ("Корупция и контрол на структурите на МВР и БКП") в Шесто управление ("Борба с идеологическата диверсия") на бившата Държавна сигурност (ДС) Димитър Иванов-Гестапото с награда за "лидерски принос към държавността", кръстена на Стефан Стамболов.

Церемонията във Военноисторическия музей бе организирана в четвъртък от ръководения от Гестапото Институт за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), чийто ректор е друг кадър на ДС - Стоян Денчев.

Доган обаче не се появи на награждаването, което съвпадна с официалното потвърждение на турското посолство в София, че южната ни съседка е забранила на почетния лидер на ДПС и съпартиеца му Делян Пеевски да влизат на нейна територия.

Вместо него на събитието присъстваше бившият министър на екологията от ДПС Станислав Атанасов, който прие отличието. Наградени бяха още художникът Светлин Русев – за "лидерски принос към духовността", както и кметът на Бургас Димитър Николов – за принос в местното самоуправление.

Церемонията бе уважена лично и от вицепрезидента Маргарита Попова, която държа реч, призовавайки за повече "държавност и сигурност". Тя също е носител на почетния знак "Стефан Стамболов", който през годините е връчван от Митьо Гестапото на хора като премиера Бойко Борисов, лидера на АБВ Георги Първанов, ген. Ангел Марин, кмета на София Йорданка Фандъкова и на шефката на ЮНЕСКО и официално номинирана за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

В събитието по задочното награждаване на Доган в четвъртък участва и председателят на Форум "България – Русия" Светлана Шаренкова, отличена през 2013 г. лично от руския президент Владимир Путин с орден "Дружба" за дейността в полза на заздравяването на българо-руските отношения.

Самият Димитър Иванов пък получи от ректора на УНИБИТ Стоян Денчев часовник "Ришельо". Освен в структурите на бившия репресивен апарат на БКП, двамата имат общо минало и през 90-те години. От От 1991 до 1996 г. Иванов е вицепрезидент на икономическата групировка "Мултигруп", а Денчев заема този пост през 1998 г., след като работи на различни позиции в правителствата на Димитър Попов, Филип Димитров и Любен Беров, впоследствие бе и депутат от ДПС.

"Димитър Иванов, известен като професор Гестапото, номинира Ахмед Доган; Борисов, Първанов и Щирлиц номинират Ирина Бокова; Пеевски номинира Маргарита Попова. Резултат: ДС с "Оскар" за цялостно творчество", написа по повод събитието във Военноисторическия музей политологът Даниел Смилов в профила си във Фейсбук.

Междувременно електронното издание "Епицентър", създадено от Тошо Тошев и Валерия Велева след закриването на кредитирания от КТБ в. "Преса", завъртя покрай церемонията и интрига с военния министър Николай Ненчев.

Сайтът цитира Гестапото, според когото "служебни лица от Министерство на отбраната са заявили категорично на директора на Военно-историческия музей доц. Соня Пенкова, че Ахмед Доган не бива да влиза на територията на Министерство на отбраната, каквато е музеят".

В блиц интервюто на бившия ДС началник се развиваше внушение, че Ненчев си е позволил еднолично да ограничи достъпа на Доган до събитието, тъй като единият е представител на партия, участваща в управляващата коалиция, а другият – на опозиционно движение. В публикацията бе цитирана и констатацията на Димитър Иванов, че "най-малкото това е много тревожен сигнал, без да го драматизирам, за състоянието на демокрацията в България".

От военното министерство реагираха изненадващо бързо на въпросната информация, помествайки на ведомствения сайт коментар от министър Ненчев, който по това време се намираше на среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

"Ние живеем в свободна и европейска държава. Аз като министър на отбраната нямам право и никога не бих си помислил и позволил да ограничавам достъпа до обществени сгради и места в България на когото и да е било. Военноисторическият музей е прекрасно място за патриотично възпитание и почитане паметта на героите на България. Не би трябвало той да се използва като място за провеждане на събития, които разделят нацията", цитиран е Ненчев без да става много ясно дали последното изречение е критика към ръководството на музея или към организаторите Димитър Иванов и Стоян Денчев.

Няколко часа по-късно изявлението на министър мистериозно изчезна от сайта на МО, като не можеше да се открие и в секцията с архивирани новини.


Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?