ДСБ: 15% данък хазарт, семейно облагане, без безмитни магазини

Данъкът върху всички хазартни дейности да стане 15%, да се запази необлагаемият минимум и семейното облагане, местните данъци да се определят в коридор с фиксирани граници. Това ще предложат от Демократи за силна България при обсъждането на данъчните закони и проектобюджета за догодина на второ четене, съобщи лидерът на партията Иван Костов във вторник.

Данъкът върху хазарта да се увеличи от 10 на 15 процента, като базата за облагане да остане сумата от всички залози, както е сега, настояват от ДСБ. Депутатите от партията се противопоставят на предложението на кабинета облагането на числовите хазартни игри да се извършва със ставка от 10% върху разликата от залозите и изплатените печалби. Това предложение срещна силна съпротива, включително сред управляващите, които се склонни да го оттеглят или заменят с по-малко облагодетелстващ два хазартни оператори режим – държавата и бизнесменът Васил Божков.

15-процентният данък върху залозите трябва да важи за игрите с хазартни съоръжения като рулетки и ротативки, за които сега се плащат само лицензионни такси, смята Иван Костов. Според разчетите му в държавната хазна ще влязат около 100 млн. лв. допълнителни приходи. Ако бъде приет вариантът на кабинета, вместо досегашните 70 млн. лв. в бюджета ще постъпят 15 млн. лв., каза Костов.

От дясната партия предлагат още фиксирана долна и горна граница - от 1 до 3 промила, на данъка върху недвижимото имущество. ДСБ иска също и да се запази досегашната система за облагане на автомобилите. Според предложените от кабинета промени в Закона за местните данъци и такси общините ще имат правото да определят местните данъци в коридор от долна граница сегашния размер на данъка и горна граница два пъти при имотните данъци и три пъти при колите.

ДСБ ще иска да не се признават като присъщи разходите на членовете на

бордове, да се запазят семейното облагане и преференциите за инвалиди в Закона за облагането на доходите на физическите лица, както и необлагаемият минимум.

Намаляване на акциза върху биогоривата, намаляване на специфичната ставка в акциза на цигарите и закриване на безмитните магазини, настояват още от ДСБ като промяна в Закона за акцизите и данъчните складове.

По отношение на Закона за общинския бюджет от дясната партия настояват да се запази правото на общините да получават процент от приходите от събрания данък върху доходите на физическите лица, а не както се предвижда в приетите на първо четене промени ДОД да се внася в бюджета изцяло, а общините да получават субсидия за покриване на издръжката на делегираните дейности.

Половината от заложеното в държавния бюджет превишение на приходите през следващата година да бъде преведена на НОИ за увеличение с 9% на пенсиите още от началото на 2008 г., предлага още ДСБ. Така ще бъде компенсирана високата инфлация, коментира още Иван Костов.

Според изчисления на ДСБ очакваното превишение на приходите е 1 милиард  лева, предимно от акцизи и ДДС.

Друго предложение на ДСБ е бюджетът за текущи разходи на Народното събрание, Министерския съвет, президентството да не може да надхвърля средствата за нарастване на текущите разходи в бюджетната сфера.

Ако всички идеи на партията бъдат приети, в държавната хазна догодина ще влязат допълнително 530-550 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?