ДСБ: 5,6 млр. лева ще са щетите от незаконни сделки за армията

Данъкоплатците ще бъдат ощетени с 5,6 милиарда лева, ако се реализират няколко нецелесъобразни и незаконни сделки, свързани с отбранителната политика на страната. Това е становището на партия Демократи за силна България (ДСБ), които алармираха, че тези сделки ще бъдат осъществени при "пълна липса на прозрачност, за да бъдат присвоени крупни комисионни" за членовете на кабинета и техните приближени.

В отговор министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че проектите за модернизация в армията никога не са били по-прозрачни.

По-рано лидерът на ДСБ Иван Костов и членът на партийното ръководство Константин Димитров изтъкнаха, че военното министерство сключва мащабни сделки за модернизация на армията, без те да са обосновани чрез Стратегията за сигурност, която определя приоритетите и рисковете пред националната отбранителна политика.

Тази седмица Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента отхвърли правителствения проект на стратегия, констатирайки редица слабости в документа.

Два дни по-късно мнозинството на НДСВ, ДПС и Новото време направи опит да даде ход на приемането на Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили, посочиха ДСБ и припомниха, че този план може да се изготви само на базата на одобрена Стратегия за сигурността, каквато няма.

Бързането на управляващите да приемат плана се обяснява с факта, бе без този документ сделките ще бъдат незаконни.

"Освен това ще бъдат нецелесъобразни, поради липса на аргументация за приноса на тази техника и въоръжение към националната сигурност. Действа се отново при пълна липса на прозрачност, за да бъдат присвоени крупни комисионни", посочват от ДСБ.

Сделките да бъдат спрени до приемането на стратегическите документи

Партията ще предложи на парламента да приеме решение за незабавно прекратяване на всякакви преговори по сделки за модернизация на армията до приемане на Стратегия за сигурност и след нея на План за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили. Другото предложение на ДСБ е да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да проучи сключените договори и планираните проекти за закупуване на въоръжение и техника за армията.

Пряка вина за вредите върху политиката за сигурност носят освен "тандема Сакскобургготски - Доган", и вицепремиерът Пламен Панайотов, министърът на отбраната Николай Свинаров и министърът на вътрешните работи Георги Петканов, се посочва в становището на ДСБ.

Сред цитираните "незаконни и нецелесъобразни сделки с висок корупционен потенциал" ДСБ посочиха покупките на учебно-тренировъчните самолети "Пилатус", покупката на няколко автомобила "Крайслер", няколкото вертолета "Еврокоптер", закупуването на фрегата, модернизацията на вертолетите МИ 17 и МИ 24 и модернизацията на самолетите МИГ 29.

Освен това се разработват планове за придобиване на нови транспортни самолети и се проектира строителство на кораби от клас "Многоцелева корвета".

На специална пресконференция в неделя Иван Костов и Константин Димитров обявиха, че възнамеряват да изпратят писмо до президента Първанов, който е и върховен главнокомандващ, в което да го предупредят за опасностите и щетите, произтичащи от действията на кабинета. ДСБ настояват президентът да свика специален КСНС на тема "Организационно-структурни промени, модернизация и финансово осигуряване на въоръжените сили."

ДСБ ще отправят и питане към премиера Сакскобургготски.

Свинаров: Проектите никога не са били по - прозрачни

В отговор министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че проектите за модернизация в армията никога не са били по-прозрачни, както и че в бюджета за м.г. на военното министерство са отпуснати 20 процента капиталови разходи, което се случва за първи път, след като в Българската армия не е влизала нова техника повече от 20 години.

Свинаров не посочи защо е подписвал договори без наличие на одобрени Стратегия за сигурност и план за модернизация, но изтъкна, че приоритетните проекти "се основават на ясните нужди и цели на сигурността и отбраната на страната". Те са част от плана за модернизация на българската армия до 2015 г. и от съюзническите ни ангажименти към НАТО, добави Свинаров.

По думите му, всички комисии по съответните проекти пряко се ръководят от съответните главнокомандващи. В тях присъстват преимуществено военни специалисти и се изключват всякакви възможности за политика, обясни Свинаров, според когото той и членовете на политическия му кабинет по никакъв начин не влияят на прозрачността и перфектното изпълнение на процедурите.

Иван Костов и Константин Димитров не посочиха точни цифри за комисионни във връзка със сключените сделки, но според тях става дума за "крупни суми, предвид на това, че договорите се подготвят при пълна липса на прозрачност", включително от компетентни дирекции и отдели било то на Генщаба, на военното министерство. Не е известно и какво е официалното писмено становище на министерството на финансите както по тези сделки.

Иван Костов добави, че ако сделките бъдат реализирани, щетите от 5,6 милиарда лева ще са най-големите за последните 10-15 години и са сравними с щетите от концесионирането на автомагистрала "Тракия".

"В светлината на тези щети, тези загуби, които бяха нанесени на българския данъкоплатец от сделките с външния дълг, бледнеят. И всичко това става в края на мандата на правителството, както виждате", посочи лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България