ДСБ акцентира на контрола върху харча на еврофондовете

ДСБ акцентира на контрола върху харча на еврофондовете

ДСБ ще работи за строг контрол върху разходването на европейските пари, за да бъде то само и единствено в полза на българските граждани и фирми, “ще се противопоставя безкомпромисно на злоупотребите и корупцията  на тройната коалиция “БСП-НДСВ-ДПС” с европейските фондове и на облагодетелстване на руски и турски фирми от европейските помощи за България”. Това са част от приоритетите в платформата “За силна България в Европа”, с която ДСБ излиза на изборите за Европейски парламент (ЕП).

Документът бе представен от водача на листата и настоящ временен представител в ЕП Константин Димитров в четвъртък, ден преди официалното откриване на кампанията.

На въпрос каква ще бъде предизборната им кампания, зам.-шефът на партията Веселин Методиев заяви, че “ДСБ не прави кампания за всички избиратели, а за тези, които в годините подкрепяха реформите в България, които в годините застанаха зад нас срещу комунизма”.

“Няма да правим и лимонада, защото това ни се струва безцелно и несериозно”, коментира още Методиев, явно визирайки политически сили, които вече обявиха, че ще раздават енергийни напитки, светещи значки, ще правят чалга концерти и пр.

“Ще създаваме условия за повишаване на пазарната цена на нашата земя, ще настояваме за безпрепятствен достъп на българските граждани до трудовите пазари на всички държави членки на ЕС”, обяви Константин Димитров, който бе заместник-външен министър в кабинета на СДС и посланик в НАТО преди да бъде избран за депутат от ДСБ през 2005 г.

Той бе определен за водач на листата за евровота след вътрешнопартийни избори сред структурите на ДСБ.

При представянето на приоритетите Димитров каза, че ДСБ ще настоява пред евроинституциите за обща стратегия за енергийна сигурност и за гарантиране на достъпни цени на руските енергийни ресурси, както и за икономии на парите на европейския данъкоплатец.

Димитров посочи, че ДСБ ще поиска от ЕП да осъди комунизма и ще “се бори срещу българската реабилитация на комунистическия режим и неговия репресивен апарат”. Сред външните приоритети на партията са обща и ефективна европейска политика за сигурност, както и членството в ЕС на Македония и тясното сътрудничество между ЕС и САЩ в областта на отбраната, сигурността и икономиката.

“Ще се противопоставяме на възстановяване на зависимостта на България от Русия и ще изискаме Турция да прекрати да се намесва в българската политика чрез подкрепа за ДПС и неговия обръч от фирми”, заяви кандидатът за евродепутат.

ДСБ ще иска гаранции за финансовата подкрепа на ЕС за българските програми за развитие и за субсидиите за земеделците.

В коментар на социологически проучвания, според които ДСБ може да не вкарат нито един евродепутат, Веселин Методиев заяви, че партията очаква поне 140 000 гласа, което би стигнало за мандат и половина при прогнозирана към момента избирателна активност под 40 на сто.

Официалното откриване на предизборната кампания на ДСБ ще е в петък привечер в сградата на строителния университет в София.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?