ДСБ: Борисов да поиска вот на доверие, за да реши политическата криза

ДСБ: Борисов да поиска вот на доверие, за да реши политическата криза

Държавата се намира в политическа криза, която се дължи на неразбирателства в управленското мнозинство. Затова министър-председателят Бойко Борисов трябва да поиска вот на доверие от Народното събрание, каза лидерът на ДСБ Атанас Атанасов на пресконференция в понеделник.

Той припомни публичните скандали от началото на лятото досега: НДК, Суджукгейт, Кумгейт, напрежението с оръжейните заводи, отнетия допуск до тайни на представителя на Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев, Медиягейт и т. н. По думите му всеки от скандалите е продуциран в рамките на самата власт, затова премиерът трябва да препотвърди управлението си чрез вот в парламента.

Според Атанасов, ако Борисов поиска вот на доверие и той бъде гласуван явно от депутатите "страхът ще ги държи". "При таен вот обаче не е ясно дали нещата ще стоят точно по този начин или мнозинството ще се пропука", каза Атанасов.

Лидерът на ДСБ коментира и проваленото заседание на КСНС при президента от понеделник. "Това е смешно. КСНС е консултативен орган, в него не се гласува, за да се търси кворум. Но начинът, по който е проведен днес, показва абсолютна липса на политическа култура. Политически казано - налице е невъзможност институциите да работят заедно", каза той.  

На въпрос при наличие на политическа криза какво би станало с българското председателство на Съвета на ЕС догодина, Атанасов заяви, че темата е интересна, доколкото и премиер, и президент говорят само за санкциите срещу Русия и тяхната отмяна.

"По тази тема са абсолютно обединени. Иначе твърдят, че са във война", каза Атанасов.

Споделяне

Още от България