ДСБ: Борисов и Цацаров ползват прокуратурата срещу политически неудобни хора

Нито един областен директор на МВР не бил назначен с конкурс, въпреки закона

Снимка: БГНЕС

Борисов и ГЕРБ приспаха сектора "Сигурност". Наред с това премиерът създаде условия за размиване на границата между изпълнителната власт и прокуратурата, с което на практика противозаконно овласти този безотчетен орган с правомощия на специална служба. Такива са изводите на ДСБ за правоохранителната система у нас накрая на мандата на подалото оставка правителство.

"Основните проблеми на българското общество са три - бедност, несигурност и корупция. За два от тези основни проблеми - несигурността и корупцията - от огромно значение е политиката на МВР, на службите или изобщо политиката в сектор "Сигурност", каза лидерът на формацията Радан Кънев пред журналисти в петък.

"Министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров възпроизведоха организация на работа, напомняща стереотипи отпреди 1989 г. На практика двамата избирателно определяха случаите на корупция, като ги използваха за разправа с политически неудобни лица", заяви Атанасов. Според него ресорните министри са били изолирани от вземането на решения.

По думите му ДСБ оценява работата на кабинета в сектор "Сигурност" като провал. Две от грешките били хроничното недофинансиране на сектора и отказът да бъдат извършени необходимите структурни промени. Според Атанасов целта била "приспиване на системата, за да не долавя тя скандалите с обществените поръчки и корупционните практики".

"Основното, което вършеше като министър-председател Бойко Борисов, е да разпределя обществените поръчки", каза още Атанасов.

Депутатът подчерта, че няма нито един случай на назначаване на областен директор на МВР с конкурс, въпреки че законът го изисква. "Не се прилагаше конкурсното начало при издигане в кариерата. Нито един областен директор на МВР не е назначен с конкурс. Всички са подбирани по принципа - лоялност към управляващите", обясни Атанасов.

По думите му имало кадрова търговия - "определени части от задкулисието, близки до премиера, получаваха назначения или запазване на позиции в службите, за да прикриват определени дейности". В ДАНС например важните звена били оставени на директно подчинение на назначения от Пламен Орешарски зам.-председател Недялко Недялков.

От ДСБ бяха критични и към мерките по отношение на трафикантските канали за хора, като подчертаха, че 80% от хората, минали границата незаконно, нямат нищо общо с войната в Сирия.

"Ролята на конфликта между вътрешната комисия и МВР, умело подклаждан от премиер-министърът, е може би основната причината за неуспеха в борбата с престъпността и политиките в сектор "Сигурност". Сега наблюдаваме популисткото залитане с обещаване на мерки в борбата с битовата престъпност, които трябваше да се случат от първия ден", коментира още лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?