ДСБ: Борисов и Цацаров ползват прокуратурата срещу политически неудобни хора

Нито един областен директор на МВР не бил назначен с конкурс, въпреки закона

Снимка: БГНЕС

Борисов и ГЕРБ приспаха сектора "Сигурност". Наред с това премиерът създаде условия за размиване на границата между изпълнителната власт и прокуратурата, с което на практика противозаконно овласти този безотчетен орган с правомощия на специална служба. Такива са изводите на ДСБ за правоохранителната система у нас накрая на мандата на подалото оставка правителство.

"Основните проблеми на българското общество са три - бедност, несигурност и корупция. За два от тези основни проблеми - несигурността и корупцията - от огромно значение е политиката на МВР, на службите или изобщо политиката в сектор "Сигурност", каза лидерът на формацията Радан Кънев пред журналисти в петък.

"Министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров възпроизведоха организация на работа, напомняща стереотипи отпреди 1989 г. На практика двамата избирателно определяха случаите на корупция, като ги използваха за разправа с политически неудобни лица", заяви Атанасов. Според него ресорните министри са били изолирани от вземането на решения.

По думите му ДСБ оценява работата на кабинета в сектор "Сигурност" като провал. Две от грешките били хроничното недофинансиране на сектора и отказът да бъдат извършени необходимите структурни промени. Според Атанасов целта била "приспиване на системата, за да не долавя тя скандалите с обществените поръчки и корупционните практики".

"Основното, което вършеше като министър-председател Бойко Борисов, е да разпределя обществените поръчки", каза още Атанасов.

Депутатът подчерта, че няма нито един случай на назначаване на областен директор на МВР с конкурс, въпреки че законът го изисква. "Не се прилагаше конкурсното начало при издигане в кариерата. Нито един областен директор на МВР не е назначен с конкурс. Всички са подбирани по принципа - лоялност към управляващите", обясни Атанасов.

По думите му имало кадрова търговия - "определени части от задкулисието, близки до премиера, получаваха назначения или запазване на позиции в службите, за да прикриват определени дейности". В ДАНС например важните звена били оставени на директно подчинение на назначения от Пламен Орешарски зам.-председател Недялко Недялков.

От ДСБ бяха критични и към мерките по отношение на трафикантските канали за хора, като подчертаха, че 80% от хората, минали границата незаконно, нямат нищо общо с войната в Сирия.

"Ролята на конфликта между вътрешната комисия и МВР, умело подклаждан от премиер-министърът, е може би основната причината за неуспеха в борбата с престъпността и политиките в сектор "Сигурност". Сега наблюдаваме популисткото залитане с обещаване на мерки в борбата с битовата престъпност, които трябваше да се случат от първия ден", коментира още лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?