ДСБ: БСП и Борисов водят мнима битка за чистотата

В момента се води мнима битка между столичната организация на БСП и кмета на София Бойко Борисов за боклука на града. Това заяви в сряда председателят на столичната организация на Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов.

По думите му и двете страни имат икономически интереси около боклука и когато техните интереси съвпаднат, те си стискат ръцете. Според Атанасов с поведението си през последните месеци БСП цели да защити определени икономически субекти. Такъв, според него, е бизнесменът от руско-арменски произход Ованес Мелик-Пашаев, който е близък до “тайния” ковчежник на БСП и настоящ министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Пашаев е собственик на луксозния хотел в столицата “Даунтаун”, на едноименен ресторант, на импресарската къща “Жокер медиа”, на стоматологична клиника. Според Атанасов Пашаев “май има нещо общо и с ферибота до Оряхово”, както и че е спечелил поръчка за завод за боклук в Банско.

В подкрепа на твърденията си, от ДСБ припомниха поведението на политическата група на БСП в Столичния общински съвет, когато се събираха инвестиционни предложения за изграждане на инсталации за преработка на столичния боклук. БСП открито предложи на своите колеги в градския парламент избирането на технологията “Оксалор” за преработка на боклук, която се произвежда единствено от фирмата “Оксал” ООД, чийто представител, по думите на Атанасов, е Ованес Мелик-Пашаев.

В същото време от ДСБ поставиха въпроса не защитава ли столичният кмет Бойко Борисов интересите на инвестиционния фонд “Екуест”, който преди няколко седмици предложи да купи концесията за почистването на София от трите фирми “ДИТЦ”, “Волф” и “Чистота”, чийто собственик е Румен Гайтански.

От ДСБ поискаха да знаят дали Борисов се среща с инвестиционния фонд “Екуест” само в кабинета си или и на други места. Според Атанасов кметът е излъгал софийските избиратели, след като е обещал по време на предизборната си кампания, че ще промени договорите за почистването на града и ще въведе GPS-контрол на този вид дейност.

Както е известно, преди около година концесионерите на боклука се съгласиха договорите да бъдат преразгледани и да бъде въведен GPS-контрол, но все още това не е направено.

Според ДСБ Борисов е създал инспекторат, който е като районно политическо управление и който в момента няма как да върши работата по контрола на концесията. Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков заяви, че правилникът за прилагане на новия закон за концесиите, който влезе в сила миналото лято, е дал правомощия предоставящият концесията да създаде специализиран орган, който има право да подлага на пълен контрол изпълнението на концесионния договор.  

От ДСБ обвиниха кмета и неговата администрация в некадърност, тъй като са неспособни да контролират концесионерите по честотата.

По думите на Лилков специалният орган за контрол, който все още не е създаден, има право да прави внезапни инспекции на концесионерите, дори да поиска съдействие от МВР, за да осъществява по-лесно своята дейност. От партията не изключиха и възможността Борисов изобщо да не е чел закона, който му дава право да създаде такъв орган.

От ДСБ се обявиха за незабавно прекратяване на отношенията с концесионерите по чистотата, като същевременно поискаха в едномесечен срок кметът да изготви пълен правен анализ на договорите и на възможността за тяхното прекратяване.

Преди месец опозицията от СДС и ДСБ в общинския съвет се обедини около становището, че преди да се прекратят договорите, трябва да се направи анализ на изпълнението на дейността по чистотата.

Според ДСБ, ако се действа по начина, по който БСП предлага, развалянето на концесията ще се превърне в един водевил и в крайна сметка Вълка отново ще спечели от това.

Споделяне

Още от България