ДСБ: България трябва да върви към правителство без хора, свързани с мафията

ДСБ са разтревожени от липсата на стабилност в страната заради последните събития - опита за покушение над Ахмед Доган и нападението пред Съдебната палата в столицата срещу Златомир Иванов - Баретата. Тревожно е също така, че правителството е неспособно да се справи със ситуацията, заяви на
пресконференция в понеделник заместник-председателят на партията Радан Кънев.

 

По думите му, криминално-политическите новини, заедно с последната тема - за досието на премиера Бойко Борисов, изместват важни за гражданите въпроси като икономическата стагнация, развихрянето на монополите.

България трябва да върви към правителство без хора, свързани с мафията в него, заявиха от ДСБ.

"Говорим за позорната стрелба пред Съдебната палата в София, говорим за досието на премиер - министъра, за който трябва да разбираме доста важни подробности от тази информация. По тази причина не говорим за важните икономически въпроси, за продължаващата икономическа стагнация, за развихрянето на монополите. Видяхме сметките за януари за парно, видяхме и сметките за ток, които неподозирано високи и необясними за българските граждани. Когато властта в България е свързана с мафията, не можем да разчитаме на отговорно поведение в икономическата политика. Където има мафия, там няма доходи и икономическо развитие. Нашето заключение е, че изпълнителна власт, в която участват свързани с организираната престъпност лица, не може да реши икономическите въпроси", обобщи заместник-председателят на партията Радан Кънев.


От публикуваните документи, разкриващи агентурно досие на премиера Борисов, излиза, че службата за борба с организираната престъпност е оценила, че той може да ѝ бъде полезен заради познанствата си с организираната престъпност, коментира Атанас Атанасов, член на националното ръководство на ДСБ. И това - на фона на предстоящия дебат в Европейския парламент по ситуацията в България, добави той.

Атанасов обаче уточни, че прокуратурата би могла да започне проверка, ако реши, че има изтичане на класифицирана информация за досието на Борисов.

Факсимилета от документи от 1996 г. за вербуване на Бойко Борисов от ЦСБОП като агент "Буда" бяха изкарани от сайта "Биволъ" в неделя. В понеделник премиерът Борисов отрече да е бил такъв агент и настоя ГДБОП да извади документите. МВР излезе със съобщение на службата, правоприемник на ЦСБОП, в което се казва, че Борисов е бил предлаган за вербовка, но няма документи, които да потвърждават, че е работил като информатор и въобще че е бил вербуван.

 

Споделяне

Още от България