ДСБ: Бюджет’2008 е посветен на планираното обедняване

ДСБ: Бюджет’2008 е посветен на планираното обедняване

Бюджетът за 2008 година е посветен на планираното обедняване и само ще задълбочи социалната несправедливост в страната, заявиха от Демократи за силна България (ДСБ) във вторник по повод на предстоящите в Народното събрание дебати по финансовата рамка на държавата за следващата година. След заседанието на Националното ръководство, от дясната партия заявиха, че няма да подкрепят предложения от Министерството на финансите проект на държавен бюджет.

По думите на Калин Янакиев въвежданият от догодина плосък данък от 10 процента с отпадане на необлагаемия минимум ще доведе до директен удар върху най-бедните слоеве на населението и облагодетелстване на богатите. ”През 2008 година може да се очаква засилване на социалното недоволство”, допълни той.

От ДСБ разкритикуваха и малкия бюджет за образование (4.2 % от БВП). Според партията с тези пари няма как да бъде изпълнен договорът със стачкуващите учителите, а БСП ще престъпи своите предизборни обещания за 5 процента от БВП за образование.

По повод планираните 3 процента бюджетен излишък, членът на Националното ръководство на партията Димитър Бъчваров коментира, че за първи път след 1989 година парите във фискалния резерв на правителството ще надвишат държавния дълг.

“Парите в резерва вече надвишават 9 милиарда лева. Те рано или късно ще бъдат изхарчени. Ние подозираме, че тези средства ще отидат за реализирането на мегаломански проекти по комунистически мащаб или за захранване през определени министри на определени обръчи от фирми”, заяви Бъчваров.

Според него фактът, че резервът на България се доближава като число до парите, които ни отпуска ЕС през своите фондове, може да доведе до проблеми на страната в отношенията си с европейските партньори.

Невярна основа

Според ДСБ бюджетът е съставен на невярна основа като се подценява общият БВП за 2008 година с около 2 милиарда лева, произволни са допусканията за цената на суровия петрол, разчетен на 68.1 долара за барел, и за курса на щатската валута.

Партията счита, че планираната средногодишна инфлация от 6.9 % за 2008 г. е занижена на фона на тенденциите тази година. Резултатът от това ще доведе до приходи за 2008 г. с повече от 1 млрд. лева над предвижданото.

“Нереформираните сфери не са приоритет на бюджета. При среден ръст на разходната част на бюджета от 20.9%, със значително по-малко номинално нарастване на финансирането са социалните помощи (спад от 7.3%), полицията (ръст от 6.1%), здравеопазването (ръст от 15.5 %), култура (ръст от 16.3 %). Единственият безспорен приоритет са бюджетните излишъци”, се казва в официалната позиция на ДСБ.

Десните считат, че огромните преизпълнения ще се отразят негативно на доходите на хората и на икономическото развитие на страната като същевременно няма да решат проблемите с търговския дефицит и дефицита по текущата сметка. “С бюджет 2008 правителството се кани да не отстъпи на никого последното място на България по доходи в ЕС”, допълват от партията.

ДСБ критикува и липсата на анализ на усвояването на еврофондовете за 2007 година и на гаранции, че ще бъдат разходвани и планираните средства за 2008 година.

Споделяне

Още от Бизнес