ДСБ: Да бъдат заличени надписи на обекти, които кабинетът използва за партийна пропаганда

Демократи за силна България (ДСБ) предлагат парламентът да задължи с решение кабинета да бъдат заличени всички надписи от държавни и общински обекти, на които имената на партии се използват наред с българското правителство. Според ДСБ е недопустимо парите на българските данъкоплатци да бъдат използвани за изграждане на обекти, които МС използва за партийна символика.

Политическото ръководство на партията се отказа от евентуален вот на недоверие заради изказването на Симеон Сакскобургготски, че е премиер не на всички български граждани, а само на гласувалите за него. Репликата на царя бе по повод репортерски въпрос не се ли обижда от политизирането на работата, след като на навсякъде по финансираните от кабинета "демонстрационни" обекти в страната има надпис "Построено от правителството на НДСВ".

"Ако във всяко нещо искаме да видим какво има обидно, какво не е направено и какво още...Променете си чипа и цялата страна ще тръгне", посъветва Симеон.

ДСБ предлагат парламентът да осъди обидните квалификации към българския народ в изявлението на Сакскскобурггготски, включително, че е министър-председател не на всички българи, а на тези, които са го избрали.

В отговор на въпрос лидерът на партията Иван Костов каза, че внасят проекторешение по темата, тъй като "вотът на недоверие е много силна мярка, която едва ли ще доведе до резултат".

Запитан не е ли достатъчна заявената вече от лидера на БСП Сергей Станишев подкрепа за евентуален вот на недоверие, Костов отговори: "Това не е искрена подкрепа, защото БСП и сама може да внесе вот на недоверие. Освен това не си представям, че с БСП заедно ще внасяме вот на недоверие, ние очаквахме подкрепа от други политически сили".

ДСБ разчете разнопосочните сигнали, с които СДС, БЗНС-Народен съюз и Новото време реагираха на идеята за по-сериозна санкция и затова ще предложим проекторешение, което разчитаме, че ще получи мнозинство, заяви Костов.

Сергей Станишев коментира, че ДСБ са вдигнали медиен шум с изявленията за вот на недоверие, а после са се отказали. Политическият процес в дясно започва да прилича на оперета, допълни той.

Надежда: Симеон иска пак да спечели властта, отричайки и избирателите

Помолена да коментира скандалното изявление на Симеон, лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви във вторник, че СДС има горчив спомен за последиците от високомерие в политиката. След като преди три години отрече политическите партии уж за да обединява, сега Симеон Сакскобургготски иска да спечели пак властта, този път отричайки и избирателите, посочи Михайлова. Темата по принцип е морална и българските граждани ще имат възможността да накажат подобна арогантност на парламентарните избори, добави тя.

Цонев: Това е дребнотемие

По-рано във вторник Новото време защитиха Симеон, като казаха, че няма смисъл да се правят вотове заради една дума, а освен това тази дума била извадена от контекста.

Иска или не, Симеон Сакскобургготски е премиер на всички българи и той има подобно поведение, каза лидерът на ПГ на НДСВ Мирослав Севлиевски.

Правителственият говорител Димитър Цонев пък защити премиера като каза, че "политиката не се прави от изречения или фрази, казани пред репортери на крак, а с дела, които дават резултати". Това е дребнотемие за политици и журналисти, които нямат какво друго да анализират освен една фраза, казана някъде из страната, посочи говорителят по повод медийните публикации и реакцията на ДСБ, БЗНС - НС и Коалиция за България.

"Психо- филологическо" обяснение

На зам.председателката на ПГ на НДСВ Татяна Калканова се наложи да прибегне до "психо-филологическо" тълкувание, за да оправдае очевидния гаф на партийния си лидер.

"Смятам, че премиерът при изказването си в с. Злокучене искаше да каже: "на тези, които са ми гласували доверие", а не "премиер на тези, които са гласували за мен", от психо-филологическа гледна точка фразата звучи завършена, това е личното мое тълкуване", заяви Калканова във вторник пред БТВ.

"Волята на премиера е да работи за страната и аз вярвам, че той ще намери най-добрия начин за това, особено ако народът даде правото на НДСВ да продължи да участва в политическия живот на страната. След всичко, което свършихме след този мандат, всички в НДСВ ще намерим как да работим най-добре за страната си", добави Калканова.

По думите ѝ позицията на НДСВ е насочена към бъдещето, а не към миналото и монархията, макар че, според нея, всичко е възможно, особено ако това е добро за страната.

Споделяне

Още от България