ДСБ: Държавата да влезе в гетата и да се ангажира с проблема

Партията иска постоянни полицейски и здравни пунктове в местата със силно етническо напрежение

ДСБ: Държавата да влезе в гетата и да се ангажира с проблема

ДСБ настоява за изграждане на постоянни полицейски постове и здравни пунктове в населените места, където най-често има сблъсъци между жителите, главно на етническа основа. На пресконференция в неделя ръководството на партията изложи и други идеи за интеграционни мерки и заяви, че започва активна работа, включително срещи с министри, за да принуди държавата да влезе в гетата и да се ангажира с проблема.

"Ние смятаме, че някой трябва да каже, че има проблем, да го назове с неговите прости и истински решения без политическа злоупотреба, но с максимална отговорност. Моделът, грижата за малцинствата в България да бъде оставена на обществото и на неправителствени организации, се провали. При пълното оттегляне на цели зони от държавата, говорим за райони, а не за етническо разделение, така наречените гета, от които на практика държавата отсъства, окончателно се провали и мисля, че това го разбираме всички”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Анализът на ДСБ показва нагнетяване с политически цели на етническото напрежение в предизборен период, и най-вече преди местен вот, което има тежки последици за обществото. Някой трябва да назове истинския проблем и неговите решения, каза председателят на партията.

Той отбеляза, че все по-големи групи от граждани са изключени от здравеопазване, образование и правораздаване. Това, по думите му, криминализира все повече хора, създава условия за купуване на избори и печелене на вота. Затова едно от изискванията към кандидатите на ДСБ, респективно – на Реформаторския блок, за кметове на предстоящите избори ще бъде ангажиране с адекватни мерки по места.

"Категорично сме против политическата употреба на хората в гетата и насаждане на омраза към тях", заяви Радан Кънев.

Той каза, че има политици и политически сили, които имат интерес от поддържане на живота в гетата в този вид и на слабостта и зависимостите на големи групи от българското население.

"Съвсем ясни са рисковете за превръщане на гета на зони в страната, които не са изцяло населени с роми, пак казвам тук не става дума за етнически, а за дълбок социален проблем. Ние заявяваме, че истинското решение на този голям проблем е влизането на държавата в т.нар. гета и активното ѝ ангажиране с проблемите там”, изтъкна Кънев.

На първо място, по думите му, това означава влизане на държавата чрез постоянно полицейско присъствие и постоянен полицейски пункт във всички зони, в които престъпността и сблъсъците между български граждани са на необичайно високи нива през последните години.

На второ място, това означава осигуряване на достъп до здравни грижи, чрез специални, постоянни пунктове. В момента Министерство на здравеопазването завършва проекти, свързани с големи медико-социални центрове, но те са само четири, а става дума за десетки, стотици зони, в които трябва да има постоянно санитарно присъствие.

Тези две мерки могат да дадат резултат за три-четири години и няма да струват повече от пръснатите, по думите на Кънев, милиарди през ромската декада, от които според него няма резултат.

Влизането на държавата в гетата означава и осигуряване на социална услуга на място чрез експерти на социалното министерство, на Държавната агенция за закрила на детето, които да извършват постоянни социални анкети на населението и постоянен надзор върху това дали задължението за посещаване на училище се спазва или не. Това също означава осигуряване на социални умения, необходими за активно приобщаване на населението там към социалния живот и трудовия пазар чрез постоянно, настоятелно и отговорно физическо присъствие на държавната администрация и на МВР в тези зони.

Лидерът на ДСБ отрече повдигането на темата сега за полицейско присъствие в гетата да е в подкрепа на ултиматума на Патриотичния фронт към ГЕРБ. Ние реализираме нашата предизборна програма, обясни Кънев.

"Защо го правим – защото, за да живеем добре, основното условие е равен закон за всички – както се стремим да го постигнем във върха на правосъдната система, за да осигурим борба с олигархията и корупцията, така трябва да осигурим неговото прилагане и сред най-бедните и изоставени от държавата социални слоеве, които не могат да участват активно в обществения живот”, каза Кънев.

Той отказа да коментира дали ДСБ са "за" споразумение с партиите от Реформаторския блок за общи кандидатури на кметския вот през есента с аргумента, че няма да обсъжда предварително коалиционни преговори и споразумения, докато не са готови за подпис.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?