ДСБ дава на главния прокурор трима бивши министри на енергетиката

ДСБ дава на главния прокурор трима бивши министри на енергетиката

ДСБ предоставя на главния прокурор документи, свидетелстващи за нарушения на трима бивши министри на енергетиката - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров – в периода 2004-2007 г., съобщи в понеделник лидерът на партията Иван Костов.

Материалите, събрани и анализирани от вътрешната партийна комисия по инфраструктура и енергетика, се основават на шест доклада на главния инспекторат към Министерския съвет, в които се предупреждава за нарушенията на тримата бивши министри. Докладите били от още времето на предишното правителство, но тогава не им е било обърнато внимание.

Лидерът на ДСБ обяви, че предварително е обсъдил материалите и е срещнал пълно разбиране от министъра на енергетиката Трайчо Трайков, от вътрешния министър Цветан Цветанов и от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев.

Освен документите с конкретни доказателства на главния прокурор ще бъде предложен и наказателно-правен анализ за това как всяко едно от шестте обвинения да бъде разследвано от прокуратурата.

Костов отказа да конкретизира точно обвиненията срещу тримата министри, за да не пречи на евентуалното разследване, но поясни, че става дума за ощетяване на държавата чрез дезорганизиране на цялата система на производство, изкупуване, продажба и износ на електроенергия.

Ден по-рано в интервю за Нова телевизия председателят на ДСБ загатна за същността на евентуалните злоупотреби в енергетиката. Костов каза, че цената на електроенергията в България би могла да бъде с около 10 % по-ниска, ако не бе "освободена цената на въглищата, които се добиват от мини "Марица", освободена, в смисъл не се надзирава".

"В момента тя е по-висока от световната, доста по-висока. Там има, да речем, някъде около неколкостотин сигурно излишни работници. Тези излишни работници трябва да отидат на друго място. Това няма да се отрази кой знае колко тежко на безработицата", посочи Костов и обясни, че трябва да се направи всичко за неутрализиране "на тази вредна за стойността на електроенергията променлива, която подпира отдолу цената на електричеството, произведено от въглеводороди".

Ако това стане, според него цената на тока може да падне от 10 до 15 процента. Освен това веднага ще се види, че АЕЦ "Белене" е "абсолютно излишна и че не може в никакъв случай да се справи с конкуренцията на топлоелектроцентралите от маришкия басейн".

Затова защитават "Белене", защото успяха да направят много скъпи въглищата, по-скъпи, отколкото на световния пазар, описа ситуацията Костов и определи като "Октопод" в енергетиката.

Като друг пример за разкритите нарушения той посочи и "ограбването на около 300 милиона евро от българската енергетика" в периода 2004 - 2007 г. от "хора, които са били комисионери в продажбата на електричество".

Миналата седмица Mediapool писа за воденото срещу ресорните министри на енергетиката в кабинета на "Сакскобургготски" и "Станишев" за проявена престъпна безстопанственост по отношение на сделките на НЕК за износ на електричество с компанията "EFT AG".
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?