ДСБ е против програмен кабинет, воден от Орешарски

Партия “Демократи за силна България“ (ДСБ) е против предлагания от БСП програмен кабинет начело с бившия финансов министър от правителството на тройната коалиция Пламен Орешарски, но няма да застане и зад нов кабинет на ГЕРБ. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в понеделник. Според него Орешарски не е експерт, който може да стои начело на програмен кабинет и такова правителство би се превърнало в "Берово".

Костов обясни, че партията му няма да подкрепи и нов кабинет на ГЕРБ, защото не е алтернатива управление, което се е провалило. Не заслужава доверие правителство, превърнало икономическата криза в социална, и целенасочено предизвикало политическа криза, допълни лидерът на ДСБ.

Той представи предизборната платформа на коалицията си с “Българския демократичен форум (БДФ), предвиждаща три стъпки за изход от сегашната криза в сферата на доходите, работните места и сигурността.

Според новото обединение с нови закони за превенция и контрол ще се сложи край на злоупотребите с монополите и доходите ще се освободят от монополните цени. Свиване на бюрокрацията с 90 на сто и премахване на данъчната ставка от 15 на сто за едноличните търговци и облагането им като самонаети физически лица, са другите мерки, които трябва ад доведат до вдигане на доходите.

Сред другите обещания на ДСБ-БДФ са запазване на сегашните работни места и на валутния борд като гарант за финансовата стабилност, както и осъвременяване на държавните образователни стандарти. Те обявиха още война на организираната престъпност и мафията и се заканиха да оттеглят МВР от "бизнеса" и във всяко кметство да има полицай.

Според дясната коалиция само с повишаване събираемостта на здравните вноски може да се вдигнат парите за здравеопазването от сегашните 4.1 на сто на 6 процента от БВП. Костов гарантира също така пълно съответствие между вноските и получаваните пенсии, както и премахване на привилегиите в пенсионната система.

Според ДСБ подкрепата на ЕНП за доскорошните управляващи, заявена в неделя на Националната конференция на ГЕРБ, е чисто служебна и всяка партия-член може да я получи, стига да я поиска.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?