Иван Костов:

ДСБ е за Синя коалиция на изборите, ГЕРБ ни е пряк противник

ДСБ е за Синя коалиция на изборите, ГЕРБ ни е пряк противник

ДСБ е за Синя коалиция и за единна истинска десница на предстоящите парламентарни избори, а ГЕРБ и "България на гражданите" на Меглена Кунева  бяха определени като техен пряк съперник за предстоящия вот. В доклада си пред Десетото национално събрание на партията в събота лидерът Иван Костов заяви, че ДСБ ще бъдат реформаторска алтернатива на ГЕРБ и  "техния посткомунизъм". За партията на Кунева пък Костов коментира, че е опит да се откраднат демократични гласове.

Той заяви, че ГЕРБ воюва открито както срещу Синята коалиция, така и срещу СДС и ДСБ и  посочи, че ”ГЕРБ са поели от БСП и хората на Доган” щафетата за унищожение на десницата.  

”Щафетата за нашето унищожение пое ГЕРБ. Започнаха скрито още на предварителните избори за кандидат-президент на Синята коалиция, купуваха гласове на изборите за председател на СДС и днес ГЕРБ вече воюва открито както срещу Синята коалиция, така и срещу СДС и ДСБ. И ако нас може само да ни клевети, то срещу депутатите и единството вътре в СДС атаките са ефикасни”, каза Костов.

”Ако не бяхме създали ДСБ, сега щяхме да се въргаляме в краката на Борисов и Цветанов”, смята Костов.

” В рамките на един избирателен цикъл както "оригиналната левица", така и "фалшивата десница" се опитаха да унищожат Синята коалиция. Няма по-добро доказателство за нейната ценност и незаменимост в българския политически живот. Тя не бива да се мисли само като коалиция от партии, а като истински съюз на избиратели. На тези, които никога не са гласували и никога няма да гласуват за левицата, не са гласували за ГЕРБ, когато тази партия бе на върха на своята популярност. Към тях ще се присъединят и тези, които бяха излъгани от Борисов. Те искат да чуят, че ще има Синя коалиция на следващите избори”, посочи още Костов.

 ”ДСБ обещаваме на тези избиратели, без уговорки и скрити планове, че ще направим всичко възможно, всичко, което е по нашите сили, за да могат да гласуват за Синя коалиция. Ние ще обединим десните избиратели в опозиция на ГЕРБ и няма да позволим подмяна на десницата”, каза той.

Костов коментира, че  случващото се в СДС е тежък удар по организирани членове, симпатизанти и избиратели на дясната коалиция. ”Не можем да сме безучастни, когато уж "сестринската партия" ГЕРБ успя в едно разрушително начинание”, допълни той.

По думите му ДСБ в момента е в подем.

Той каза, че кампанията на партията започва с референдума за ядрената енергетика през януари. ”Не можем да го загубим, той ще бъде нашата най-силна предизборна кампания”, каза Костов. "Референдумът за нова ядрена централа, която може да бъде само тази в Белене, разкрива съучастието на ГЕРБ в измамата на Сакскобургготски, Доган и Станишев. Те ще гласуват заедно с БСП", каза Костов и добави, че ДСБ са против втора атомна централа още от 1989 година.

Пред участниците в Десетото национално събрание на ДСБ бяха представени определените за водачи на листи за парламентарния вот догодина. Иван Костов ще е начело на листите в 16-и МИР в Пловдив и в 23-ти МИР в София. В другите два софийски района водачи ще са Иван Иванов и Екатерина Михайлова.

За пореден път Костов заяви, че и при това управление продължава срастването на властта с монополите - процес, който започнал при Сакскобургготски и Станишев. Той обвини премиера Бойко Борисов в поредица от предателства на българските интереси в полза на Москва.

”Злоупотребите с господстващо положение са във всички ключови сектори – енергетиката, земеделието, храните, лекарствата, медиите, застраховките. Монополните цени, често превишаващи международните, намаляват реалното потребление на домакинствата и убиват семейния, малкия и среден бизнес. Тези злоупотреби с цените доведоха до закриването на значителна част от фирмите - 1/3 в строителството, близо половината в търговията, значителна част в индустрията и услугите”, посочи Костов.

”Единствено икономическият растеж увеличава ниските доходи и намалява високата безработица. За него са нужни инвестиции. У нас те намаляха драматично и причина за това е, че предварително разпределеният и затворен от олигарсите пазар не допуска откриване на нови производства”, каза Костов.

Споделяне

Още от България