ДСБ: Финансовата политика на кабинета смачква публичните разходи

Финансовата политика на правителството смачква публичния сектор и публичните разходи на България, заяви в четвъртък в кулоарите на парламента депутатът от ДСБ Веселин Методиев по повод на обещанието на парламентарната група на партията да изнесе информация за състоянието на бюджетния излишък.

Към 30 септември бюджетният излишък е 3.353 млрд. лв. и вероятно към 1 ноември вече е над 4 млрд. лв. или с 1 млрд. повече от планираното в бюджета за тази година.

Изводът е, че провежданата от правителството политика смачква публичния сектор и публичните разходи на България, защото означава, че разчетите са направени при много лоша прогноза и при едно слабо финансово управление на страната, посочи Веселин Методиев.

Според ДСБ  проектобюджетът за 2008 г. отново е със силно занижени прогнози. Очакванията са, че тези суми отново ще останат встрани и политиката в публичния сектор ще търпи същите провали, които търпи през тази, каза още депутатът.

Запитан дали бюджетният излишък може да послужи за увеличението на учителските заплати, той припомни предложението на ДСБ отпреди 20 дни да се направи актуализация на бюджета за 2007 г. и средства от излишъка да бъдат разходвани за публичните сектори, където предстоят тежки реформи.

Споделяне

Още от България