ДСБ форсира преговори за дясна коалиция, СДС отлага

ДСБ настоява преговорите за дясна коалиция да приключат възможно най-бързо - до две седмици, максимум до месец, за да може хората да запомнят нейното име и програма. Това заяви на пресконференция във вторник лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той уточни, че в обединението може да влязат повече или по-малко от предложените от ДСБ пет партии, сред които са СДС, Българска нова демокрация (БНД), "Ред, законност и справедливост" (РЗС) и Обединените земеделци на Анастасия Мозер.

Приоритет за ДСБ е СДС, каза Петър Москов, член на Националното ръководство на партията. Той изрази надежда формално разговорите да започнат до края на тази седмица. От партията вече са разпратили до бъдещите партньори листа с предлаганите цели, тези и принципи около които може да се изгради коалицията.

Сред тях са изпращане на партиите от тройната коалиция в опозиция, отстраняването на олигархията от властта, прекратяването на изборния туризъм и купуването на гласове, възобновяване на доверието на ЕС към България, отстраняване на агентите на ДС от властта и реформа на правоохранителната система.

ДСБ са изчислили стойността на кампаниите за българския и Европейския парламент на бъдещата коалиция на 4 милиона лева и предлагат темата за финансирането им да бъде сред основните при бъдещите преговори.

СДС ще реши след вътрешен референдум

В същото време лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че партията има собствена позиция и все още не води коалиционни разговори. Националният съвет на СДС реши да се започне дебат вътре в партията, който да завърши с допитване какво да бъде поведението на СДС на следващите избори.

Представители на СДС казаха пред Mediapool, че има нагласи партията да участва самостоятелно на изборите, но това ще се реши след вътрешното допитване.

"Отворихме дискусията в СДС и тя ще приключи към март. Най-важно за СДС е правенето на политика. Партньорите трябва да подкрепят политиката на партията, а финансирането на изборите минава на заден план”, каза Мартин Димитров.

Той посочи, че по отношение на протестите, на газовата криза и други важни теми, десните в парламента са намерили сили за общи политики. Димитров обяви, че най-близки до СДС са партиите от т.нар. формат "ЕНП+”. В този формат влизат не само посочените от ДСБ формации, но и ГЕРБ на Бойко Борисов.

Костов без резерви към БНД и с три въпроса към Яне Янев

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че гледат на отцепилата се от НДСВ партия БНД като формация, която от една година е компетентна опозиция и има адекватно поведение. Те имат път, който трябва да извървят и ще го извървят, коментира Костов.

Според него БНД има място в бъдещо управление на страната, защото това са хора, които са работили за европейско членство на България.

"Когато видяха, че това членство се проваля, те напуснаха управляващата коалицията. На тези хора не може да бъде отказано, че са имали положителни намерения спрямо собствената си страна. Те от много месеци са категорична опозиция на управлението”, смята още Костов.

Той обаче има три сериозни въпроса към лидера на РЗС Яне Янев, който бе коалиционен партньор на СДС, но бе изгонен след скандал и обвинения за купуване на гласове.

"Ако Яне Янев не даде отговори, няма да водим преговори с него. РЗС имат какво да дадат в една дясна коалиция. Те са отваряне на коалиция към нови партии, които имат право да заявяват своята програма. Разговори може да се водят с повече или с по-малко политически сили”, каза още Костов.

”Кой какви конкретни недостатъци има е второстепенен разговор на фона на катастрофата, в която това управление е докарало България. ДСБ няма да бъде причина да не се случи възможността за проевропейско управление на България”, заяви от своя страна Петър Москов.

Той смята, че всеки ход на ДСБ и всяка политическа сила трябва да бъдат гледани през призмата на това тежко предизвикателство.

Важно е максимално повече политически организации в дясно да се съгласят на подобна коалиция, иначе ни чака повторение на студените радиатори и случващото се сега в държавата, добави той.

БНД: Без сегашните лидери в ръководството на новото обединение

Лидерът на Българска нова демокрация (БНД) Николай Свинаров заяви във вторник, че предизборният дясно-центристки блок трябва да бъде сформиран до началото на март. Всяко закъснение ще бъде ако не фатално, то поне недобре политически обмислено, поясни той.

БНД не изключва преговори с нито една парламентарна или извънпарламентарна политическа сила, с изключение на "Атака” и Движение "Напред”. Според него в парламентарен формат добър вариант е обединение между ОДС, ДСБ, БНД и независими депутати.

По-тежък е въпросът за извънпарламентарния формат, но според нас обединението трябва да бъде максимално широко и да участват поне 5-6 извънпарламентарни политически партии адекватно и наравно с парламентарно представените, коментира Свинаров.

БНД вижда възможността за дясноцентристко обединение чрез ръководство, което не се олицетворява от досегашни политически лидери или шефове на парламентарни групи. Важно е да се опитаме не само формално, но и реално да придадем ново лице на такава формация с участието в нея на нови и млади хора, каза Свинаров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?