ДСБ: ГЕРБ харчи като тройната коалиция преди изборите

Радан Кънев, ДСБ.

ГЕРБ се готви предизборно да харчи пари, но следващата година сметката ще се плаща много скъпо, заяви в понеделник заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев и допълни, че действията на сегашните управляващи са аналог на тези на тройната коалиция през 2009 година.

"Българските граждани достатъчно ясно си спомнят фаталните последици от едно такова предизборно харчене от страна на Станишев, за да не бъде допуснато подобно харчене и от страна на ГЕРБ. И до момента те плащат сметката на предното правителството", каза Радан Кънев.

По повод обещаното от премиера Бойко Борисов увеличение на доходите от началото на 2013 година, Радан Кънев заяви, че при непрекъснато напускане на пазара от фирми и увеличаващи се фалити не е възможно да има реално повишаване на доходите. "Трябва да има конкуренция на пазара на труда. За един работник трябва да има повече от една възможност, за да може той да се бори за добър доход", добавят от ДСБ.


Представителите на дясната формация напомниха, че за първи път безработицата в България не е спаднала през летните месеци, а останала на равнището от пролетта. В същото време цените са се повишили. ДСБ за пореден път обвиниха ГЕРБ, че умишлено съсипват малкия бизнес в "услуга на близки до властта монополи".

ДСБ обявиха, че окончателно "вдигат ръце" от това правителство и парламент. "Убедихме се, че ГЕРБ не спазват правилата", добави евродепутатът и член на ДСБ Светослав Малинов.

След заседанието на Националното ръководство на партията той каза, че ДСБ преминава от режима на коректив на властта в тяхна алтернатива. Това включва предприемане на действия за политическа консолидация на десницата чрез срещи с дейните избиратели в цялата страна и прекратяване на помощта към ГЕРБ, изразяваща се в съвети и проектозакони.

"Съвършено безсмислено някой да се опитва да помага на това арогантно мнозинство, което вече е изпаднало в безтегловност, очаквайки наистина много тежките избори, които предстоят. Няма смисъл да действаме по правилата на парламентаризма, след като сме се убедили, че ГЕРБ нито може да ги спазва, нито може да се възползва от експертизата на десните политици или на останалите десни в България", добави той.

ДСБ настояват още за прекратяване на търга за земеделска земя срещу компенсаторки. Радан Кънев заяви, че тази тръжна процедура е пример за обслужване на близки до властта монополи. От партията ще поискат и разследване за изтичане на информация преди търга заради рекордното поскъпване на компенсаторките.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?