ДСБ готови да се явят сами на изборите при разпад на Синята коалиция

Димитър Бъчваров и Радан Кънев, Сн: БГНЕС

Готови сме да се явим на предстоящите парламентарни избори самостоятелно, ако това е волята на СДС, заяви в понеделник заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев. Във вторник Националният съвет на СДС ще реши дали да продължи участието си в коалицията. Преди два дни лидерът на партията Мартин Димитров обяви, че ще подаде оставка, ако неговите колеги решат да прекратят съюза с ДСБ.

"Каквото и да гласува ръководството на СДС, ДСБ няма да омаловажи в никакъв случай резултатите. ДСБ е готова с икономическата си програма", коментира Радан Кънев. Членът на Националното ръководство на ДСБ Димитър Бъчваров добави, че коалиции се съставят на базата на общи идеи, а двете партии нямат фундаментални различия по между си.

Бъчваров заяви, че в ДСБ не могат да разберат хора, които поради лични взаимоотношения апелират към разпадане на коалицията. Той попита хората в СДС, които не искат да работят с Иван Костов, коя точно негова идея не споделят.

"Говорим за 13 процента безработица, ние и СДС, за няколкостотин хиляди фалирали фирми - ако на този фон някой персонализира дясната политика през конкретни имена, представя я като пазарлък кой да е лидер на друга партия - това не е нашият разговор", каза Радан Кънев.

От ДСБ отрекоха и възможна коалиция с Меглена Кунева. "Не е обсъждан такъв вариант, виждаме пълна липса на идеи по икономическата политика", заяви Радан Кънев.

Дясната партия коментира и политическата криза в Гърция след изборите в страната. ДСБ изразиха загриженост, че до момента правителството на Бойко Борисов не дава признаци, че има план за действия, ако Гърция напусне еврозоната.

"Това ще засегне България и затова страната ни трябва ясно да декларира дългова и финансова стабилност, като стане център на стабилизацията в района", коментира Бърчваров.

Според него негативно отражение върху икономиката може да окаже завръщането на много гурбетчии, които са работили в Гърция, но в България ще натоварят социалните фондове. Бъчваров предупреди, че не трябва да се допуска паника по отношение на клоновете на гръцките банки в страната.

ДСБ настоява също парламентът спешно да предложи, а Народното събрание да приеме мерки за защита на конкурентоспособността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?