ДСБ харесва "принципно" Зеленогорски като кандидат за "нещо"

Съпредседателите на РБ Найден Зеленогорски и Радан Кънев

ДСБ харесва "по принцип" Найден Зеленогорски за кандидат президент на Реформаторския блок, но не приема начина, по който той е лансиран от Меглена Кунева. Това стана ясно от думите на лидера на формацията Радан Кънев на пресконференция в понеделник.

 

Той обясни, че за ДСБ е важно каква политика предлага номинираният за държавен глава. "Също така настояваме РБ да се определи къде е не само за президентския вот, но и за това, къде е в българското политическо пространство", добави Кънев. Пред журналисти той не отрече, че все още има възможност самият той да участва на президентските избори.

 

Кънев обаче обясни, че гледа със симпатия, когато Зеленогорски е кандидат за нещо. "Подкрепихме го за кмет на Плевен, за ръководител на предизборния щаб на РБ, за съпредседател на ПГ на Реформаторския блок", даде примери той. Няма да чуете "не" от нас на такова предложение, но начинът, по който Кунева го направи, вреди много на шансовете му, уточни тъмносиният лидер.

В петък в Плевен вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева изненадващо лансира номинацията на своя заместник в партията пред местни журналисти. По думите ѝ Реформаторският блок трябва да има един и единен кандидат за президент, но първата стъпка е да изготви критерии за номинацията.

"Търсим спокоен, разсъдлив човек, с политически опит още от млади години, който обединява, Човекът, който умее да обединява блока, това е Найден Зеленогорски. Който не го е оценил, прави тежка политическа грешка"", каза тя и добави, че "това все нищо не означава за предстоящите президентски избори."

Кунева каза, че първата крачка, която ще направят, е да се изготвят критерии, на базата на които да се издигне кандидатура. Така всички в Реформаторският блок ще бъдат сигурни, че нещата се случват по правилния начин.

Зеленогорски в момента е съпредседател на парламентарната група на РБ, заедно с лидера на ДСБ Радан Кънев, който в края на миналата година подхвърли възможността той да бъде номиниран за президент. Нито един от двамата не обединява цялата парламентарна група, половината от която подкрепя правителството, а другата е в опозиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?