ДСБ и "Атака" ще искат предсрочно освобождаване на Първанов

Демократи за силна България (ДСБ) и "Атака" обявиха в понеделник поотделно намерения да поискат предсрочно отстраняване на президента Георги Първанов, като мотивите на двете партии са различни.

От ДСБ ще внесат искане до Министерския съвет да се изискат от иракските власти всички документи, свързани с реализацията на програмата "Петрол срещу храни" и замесените в нея български представители. След това, ако се окаже, че като лидер на БСП Първанов е поддържал нерегламентирани връзки с режима на Саддам Хюсеин, в ДСБ ще обмислят искане за предсрочно прекратяване на мандата му като президент.

"Петролгейт"

Специална комисия на ООН под ръководството на бившия директор във Федералния резерв на САЩ Пол Волкър публикува през 2005 г. доклад за злоупотреби с програмата "Петрол срещу храни". Името на БСП присъства в частта, която се отнася до отпусканите от бившия иракски режим ваучери за петрол. Три български фирми са сключвали сделки с режима на Саддам – “Химимпорт”АД, “Росбулнефт”АД и “Братя Василеви”. За БСП са били предвидени общо 8 млн. барела, от които са доставени малко над три.

Още

Темата за програмата "Петрол срещу храни" бе широко дискутирана през 2005 г., когато специална комисия на ООН излезе с доклад, в който над 2000 компании от 66 държави бяха обвинени за плащане на подкупи на иракския режим. В списъка фигурира и БСП, чийто лидер в този период бе именно Георги Първанов.

Докладът, свързан с "Петрол срещу храни" е сред документите, предадени от ДАНС и МВР в Министерския съвет по времето на бившия премиер Сергей Станишев, които след това са "изчезнали".

От "Атака" пък ще искат импийчмънт на президента Георги Първанов заради неспазване на т. 14 от чл. 98 на конституцията, който го задължава да информира Народното събрание по всички въпроси, засягащи неговите задължения.

От партията смятат, че президентът не е изпълнявал досега това си задължение и не се е отчитал в нито една от областите на своите основни пълномощия - нито по въпросите за Българската армия, нито за получаването на българското гражданство, нито за посланиците и тяхното назначаване.

Освен това "Атака" заявиха, че не е редно сътрудник на бившата Държавна сигурност да е президент на България. По думите на Волен Сидеров ГЕРБ и подкрепящите го партии имат достатъчно гласове, за да гласуват поправка в конституцията - сътрудник на бившата ДС и на сегашните служби да не може да бъде президент, премиер, председател на Народното събрание.

"Първанов се опитва да спаси мафията"

Преди ден президентът Първанов защити бившия премиер Сергей Станишев, като разкритикува започналото срещу него разследване и омаловажи изчезването на секретните доклади на ДАНС.

"С изявлението си Първанов се опитва да блокира държавата и да спаси мафията, все още останала във властта. В ролята на борец срещу мафията той изглежда много неубедително. Изтеклите доклади направиха невъзможно наказателното преследване на лицата в тях и разработките трябва да бъдат започнати отново", коментира по този повод Костов.

Според него "президентът иска да покаже колко страшен ще бъде отговорът на мафията, ако правителството предприеме действия срещу нея". От ДСБ призоваха ГЕРБ да започне война срещу мафията, "независимо от заплахите на президента Първанов".

"Искам да попитам президента Людмил Стойков и Марио Николов мутри ли са", заяви и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той не приема за нормална констатацията на президента, "че се търси репресия към бившите управляващи, но не се търси нищо, свързано с мутрите в България".

"Тези, които дават подобни квалификации, са хора, участвали в този преход с политическите си действия. Не мога да приема за нормално като се дават подобни квалификации да не дадеш своето становище и мнение за лица, които днес срамят страната с разработките на ОЛАФ и за лица като Людмил Стойков и Марио Николов", каза Цветанов и припомни, че съучастниците на двамата в чужбина отдавна са осъдени.

Той каза, че в ГЕРБ ще обсъдят предложенията за импийчмънт на президента. До момента Първанов никога не е обявявал приоритети си. За мен това е по-сериозно като нарушение на конституцията, посочи Цветанов.

Да бъдат издирени изчезналите 30 страници от досието "Гоце"

ДСБ призоваха Бойко Борисов да бъдат издирени изчезналите 30 страници от досието "Гоце", което описва агентурното минало на Първанов. Дясната партия попита кой е отговорен за назначаването на бивши охранители на Маргините за служители в НСО и кой е поискал ДАНС да разследва действията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в България.

Именно президентът назначава ръководителя на НСО. От друга страна след публикуването през юли м.г. на остро критичен доклад на ОЛАФ, според който в България има политически чадър над корупцията и по-специално над групата "Николов – Стойков" Първанов поиска ДАНС "своевременно да изясни доколко е обоснована тезата на ОЛАФ, че има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано, което и да е лице".

"Искането за импийчмънт – кампания за ланския сняг"

За разлика от президентската институция, която поставя за обсъждане в политическия дневен ред жизнено важни въпроси за страната, като излизането от кризата и развитието на държавата в следващите години, някои организират кампания за ланския сняг, заяви говорителят на президента Бойка Башилиева по повод намеренията за неговото предсрочно отстраняване.

Лидерът на БСП Сергей Станишев оцени инициативите на ДСБ и "Атака" като "наказателна акция“ и поредната "сцена“, която се разиграва от страна на ГЕРБ, подкрепена от "ключовите ѝ съюзници“ в управлението.

"В това, което чух в неделя от Бойко Борисов стана ясно, че големите престъпници са министрите, а не организираната престъпност и не се вижда необходимост от негова страна да се води борба в тази посока", коментира Станишев. Част от "наказателната акция" срещу държавния глава според лидера на БСП е и орязването на бюджета на президентството с 1 млн. лева.

Относно изчезналите вече 11 секретни доклада, включително и този за "Петрол срещу храни", бившият премиер каза, че "Борисов разгласява класифицирана информация".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?