ДСБ и ДаБГ ще изграждат "широк и траен политически съюз" срещу "модела Борисов"

ДСБ и ДаБГ ще изграждат "широк и траен политически съюз" срещу "модела Борисов"

ДСБ тръгва към "изграждане на широк, траен политически съюз, който да е основан на двупартийното сътрудничество между ДСБ и "Да, България" (ДаБГ) като основни изразители на опозиционно-настроените избиратели от център-дясното политическо пространство". Такова решение е гласувано късно в неделя от Националното съвещание на Демократи за силна България (ДСБ), проведено в Боровец.

Резолюцията бе представена от председателя на партията Атанас Атанасов, който получи мандат да работи за изграждането на съюза.

Макар обединението да е лансирано основно като двупартийна ос, към него могат да се присъединяват и други формации, обединени около изграждането на опозиционна алтернатива вдясно.

Има нужда от създаване на реална опозиция в държавата, защото към момента виждаме имитация на конфликти между БСП и ГЕРБ, заяви Атанасов.

Той обърна внимание, че в мандата на третия кабинет Борисов непрестанно "гърмят корупционни скандали". Според него това е така, защото "моделът има за цел усвояване и присвояване на държавни пари".

Атанасов повтори тезата си за обезличаването на институциите и първо място - на парламента. По думите му това води до неглижиране на процедурата по приемане на бюджета за догодина. "В края на тази година се очаква излишък от около 3 млрд. лв., които отново ще бъдат разпределени чрез постановления на Министерския съвет за купуване на политическо влияние и в разрез с конституцията, според която начинът за разходване на бюджета се определя от Народното събрание", каза Атанасов.
Усилията за сближаване между ДСБ и "Да, България" вървят от лятото насам, но двете партии опитват да официализират партньорсвтото си в последните две седмици.

Първо лидерите им Христо Иванов и Атанас Атанасов дадоха съвместно телевизионно интервю, а след това организираха заедно дискусия за завладяната държава. От около 4 месеца пък двете партии изпращат общи позиции, към които обикновено се присъединяват ДЕОС, Зелените и БЗНС. Очаква се именно тези три формации, както и граждански сдружения около "Нова република" да се присъединят към обединението. По думите на Атанасов и Иванов инструмент за постигане на целите им е общи листи на евровота.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?