ДСБ и ДП не са решили дали ще отидат на срещата на 10 ноември

И "Демократи за силна България" (ДСБ), и Демократическата партия (ДП) все още не са решили окончателно дали да участват в инициираната от СДС среща на десните партии на 10 ноември. И двете политически сили обаче изразиха сериозни резерви и сходни съмнения към срещата, чрез зам.председателите си Веселин Методиев и Николай Христов.

Липсата на окончателно решение зам.шефът на ДП Николай Христов обясни с неосъществени до момента стъпки, уговорени на срещата на десните сили в Будапеща през юни т.г., които задължително трябвало да предхождат обявената от СДС програмна конференция.

"Тези стъпки не бяха направени, диалогът беше прекъснат, а от съдържанието на поканата на СДС виждаме, че е подменена и политическата същност на разговорите", обобщи Христов.

Подмяната на политическата същност на срещата двете партии виждат в липсата до момента на обща оценка на десните сили за управленията на ОДС и на НДСВ, не е направен анализ за ефективността на десния модел за управление на София и не са очертани основните виждания на партиите за бъдещо управление.

Преди готвената от СДС среща, на която по принцип трябва да участват само опозиционни сили, всички партии трябваше да заявят ясно мястото си в политическото пространство - дали с в опозиция или са в управляващото мнозинство, подчерта още зам.шефът на демократите по повод поканата на сините и към ССД при положение, че Диляна Грозданова остана в парламентарната група на НДСВ.

ДСБ и ДП са притеснени и от поканите, отправени и към представители на управляващото мнозинство - Алеко Кюркчиев и Камен Влахов от НДСВ, в качеството им на партийни членове на Евродесницата. "Канят ни на среща с политически противници и с партии, с които не споделяме общи ценности," заяви по този повод зам.председателят на ДСБ Веселин Методиев.

Според него, необходимото разграничение кой е на власт и кой в опозиция не само че не се прави, но продължава да се размива.

"Смутени сме от критериите, по които е извършен подбора на поканените партии - поканени са едновременно либерали, социалдемократи и консерватори, парламентарни и извънпарламентарни партии, опозиция и участници във властта," допълни Николай Христов.

Методиев и Христов заявиха още, че преди програмната среща на десните сили е трябвало да бъде свикана и друга, на която да се обобщят резултатите от проведените през месеците консултации.

Според двете партии, е подменена политическата същност на разговорите на 10 ноември, защото в поканата са пропуснати като тема на разговора политическите позиции, а се говори за образование, което е последващ етап на преговори между десните сили.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: