ДСБ и "Единство" предлагат експертен кабинет и спешни мерки срещу монополите

Станишев пак се обяви за "незабавни избори", ДПС ги насрочиха за април

ДСБ и "Единство" предлагат експертен кабинет и спешни мерки срещу монополите

Вестта за оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков бе посрещната с единодушни коментари от опозицията, че това е опит за спасение на правителството. Левите и десните обаче излизат с различни предложения за изход от кризисната ситуация – БСП пак настоя за незабавни избори, докато новото дясно обединение "Единство" – ДСБ предлага създаването на експертен програмен кабинет, който да приложи пакет от законодателни промени за защита на потребителите от злоупотребите на монополите.

Станишев: Незабавни избори, организирани от друг кабинет

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи оставката на Дянков като част от "маневрите на ГЕРБ". "Министрите са изпълнители на волята на Бойко Борисов, те са негови слуги, независимо как се казват", коментира в понеделник Станишев и добави: "Всичко това са панически ходове за отклоняване на вниманието от същинските проблеми - на обществото, на икономиката, на хората. И как да се окопаят във властта, как да я задържат за още няколко месеца и те да направят избори".

Станишев отново призова за оставка на цялото правителство и незабавни избори, които да се организират от друг кабинет, защото няма доверие, че този ще подготви честни избори.

"Изходът от тази ситуация може да бъде само политически. С нови избори, на които хората да дадат своето доверие на тези, на които вярват", призова Станишев. Допълни, че фискалният резерв е паднал под законово допустимата граница. "Изхарчиха всички пари на държавата, сега пускат нова емисия облигации с падеж след изборите", обясни лидерът на БСП.

"Страната много бързо върви към предсрочни избори", коментира и зам.-председателят на групата на Коалиция за България Михаил Миков. "Това е обективен процес - веднъж заради исканията на хората, заради мизерията и бедността, заради исканията за друга политика, а втори път - от неспособността на управляващите да реализират адекватно конституционната рамка в тази ситуация", добави той.

На въпрос "бушон" ли е Дянков, за да се свали общественото напрежение, Миков отговори: "Даже и за бушон не става вече, отдавна е изгорял".

Колегата му Румен Овчаров изрази опасението, че махането на Дянков може да предизвика безконтролно харчене в правителството, което ще е катастрофално. "Дянков не беше компетентен, не можеше да направи разлика между дефицит на начислена и на касова основа, но поне държеше на фискалната дисциплина, доколкото можеше", посочи Овчаров.

"В известен смисъл Дянков придаваше европейски израз на правителството, сега там останаха само калинки и недоразумения", заключи той.

Местан: "Бойко, иди си с мир" и избори през април

"Ще кажа простичкото: Бойко, иди си с мир", призова и лидерът на ДПС Лютви Местан. "Министър-председателят определи вицепремиера Симеон Дянков като негов калкулатор. Ясно е, че проблемът не е в калкулатора, а в този, който натиска копчетата на калкулатора", коментира той.

ДПС искат служебно правителство, което да организира предсрочните избори: "При добра организация и налична воля, ако президентът също поеме своята отговорност, избори могат да се организират през втората половина на месец април", смята лидерът на ДПС.

ДСБ и "Единство": Експертно правителство и мерки срещу монополите

Лидерът на ДСБ Иван Костов окачестви уволнението на финансовия министър като "изкупително жертвоприношение". "Както се случва най-често, жертвата няма нищо общо с проблема", коментира Костов.

Същевременно ДСБ и сдружение “Единство”, оглавено от Надежда Нейнски, предлагат премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, да се избере експертно програмно правителство от този парламент, който да приложи пакет от законодателни промени за защита на потребителите от злоупотребите на монополите.

Според съпредседателя на парламентарната група на Синята коалиция Мартин Димитров оставката на Дянков не е достатъчна: "Необходимо е ново правителство - експертно, с ясна програма и нови правила".

Дясното обединение предупреди, че ако това не се случи, протестите ще ескалират.
ДСБ и "Единство" настояха парламентарните партии да декларират отказ от политизиране и употреба на протестите.

Костов обърна внимание, че известни монополисти като "Газпром" не са мишена на протестите. "Защо отсъства "Газпром"? Защо тези, които горят американското знаме, не протестират срещу "Газпром" и неговия монопол? Най-драматичен, най-тежък и най-силно удря по българската икономика и конкурентоспособност. Тези същите, които горят американското знаме, те са същите, които мълчат за "Газпром", коментира лидерът на ДСБ.

Сред мерките, които ДСБ и "Единство" предлагат, е промяната на ценообразуването, което да стане веднага. Според Костов, ако има предсрочни избори, както предлагат от БСП, ДПС и "Атака", решението на проблема със скъпия ток ще стане най-рано след 7 месеца, а няма време да се чака дотогава.

Надежда Нейнски и Иван Костов освен това се обявиха "категорично против действия, които могат да обявят целия път, който извървя държавата ни, за провал". "Бъдете бдителни относно възможността да се ревизира преходът. Идеята за демократизация на България не може да претърпи ревизия", призова Нейнски.

На въпрос кой да се включи в експертния кабинет, Костов каза: "Пред вас стоят хора, които два пъти са вадили страната от криза. Какво се правите, че не помните?!".

Междувременно лидерът на Единна народна партия Мария Капон също предупреди, че "жертването на вицепремиера Симеон Дянков не решава никакъв управленски проблем. Хвърлянето на все по-големи съчки в огъня грее единствено левицата, когато това не е съпроводено със заявка за реформи и ясни мерки за излизане от кризата".

СДС с лидер Емил Кабаиванов подкрепя смяната на Дянков. "В момент, в който справедливи протести изваждат хората на улиците във всички градове, подобна промяна в състава на кабинета е наложителна и правилна". От партията дори се обявяват срещу политиката на строга финансова дисциплина – тя е "впечатляваща за икономически анализатори, но задушаваща българския бизнес".

Движение България на гражданите начело с Меглена Кунева коментира, че "с оставката на Дянков всички мантри за финансова стабилност остават в миналото".

"Цената на сбърканата финансова политика на управлението на Бойко Борисов и Симеон Дянков струва 800 млн. лева на данъкоплатците само през първите два месеца на година. Това е размерът на новоемитирания държавен дълг, който правителството беше принуден да вземе, за да запуши дупката в бюджета. В края на управленския мандат на Бойко Борисов финансите са в катастрофално състояние. За целия мандат изхарчените безидейно пари от правителството вече наближават 7 млрд. лева. С оставката на Дянков всички мантри за финансова стабилност остават в миналото", посочват от партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България