ДСБ и "Единство" призоваха президентът да убеди ГЕРБ за програмен кабинет

ДСБ и "Единство" призоваха президентът да убеди ГЕРБ за програмен кабинет

ДСБ и Движение "Единство" отново призоваха президента Росен Плевнелиев да не се връчва мандат за съставяне на правителство на ДПС, а да се състави програмно правителство, което да проведе войната с монополите.

Миналата седмица Росен Плевнелиев обяви, че ще връчи във вторник (утре) последния мандат и след това ще се пристъпи към разпускането на Народното събрание. Очаква се предсрочните избори да се проведат на 12 май. ГЕРБ и БСП вече върнаха своите мандати.

Според лидера на ДСБ Иван Костов президентът трябва да връчи в петък мандат на парламентарната група на Синята коалиция. Той коментира, че Плевнелиев неслучайно е решил да изчака до вторник за връчването на мандат на ДПС, за да си даде още време за преговори за съставяне на програмно правителство.

"Росен Плевнелиев вероятно е осъзнал, че ако не се направи последен опит за програмен кабинет, който да има правомощията да изпълни основните искания на протестиращите, ще излезе, че и той е действал под диктат", каза лидерът на ДСБ. Десните настояват за експертен кабинет, съставен изцяло по преценка на държавния глава.

Костов допълни, че за да функционира програмното правителство, няма да е нужно съгласието на БСП и ДПС. Двете партии обявиха, че твърдо настояват за служебен кабинет и предсрочен вот. ГЕРБ също подкрепят тази позиция, въпреки исканията на голяма част от протестиращите, че парламентът трябва да продължи да работи.

Според лидера на ДСБ е съвсем реално да се състави програмно правителство, ако Плевнелиев убеди ГЕРБ в нуждата от него. Той напомни, че с гласовете на управляващите и депутатите от парламентарната група на Синята коалиция програмното правителство ще може да прокара необходимите закони.

ДСБ и "Единство" отново заявиха, че са нужни промени в Изборния кодекс, мерки за защита на потребителите, санкции срещу монополите, както и да се изберат нови членове на регулаторните и контролни органи с възможност те да бъдат отзовавани.

Иван Костов повтори тезата, че президентът е избързал с връчването на мандатите до момента.

Евродепутатът от Синята коалиция и член на сдружение "Единство" Надежда Нейнски изрази подозрение, че се прави опит за злоупотреба с протеста на честните хора. Съмненията идвали от въпроси на самите протестиращи кой всъщност ще плати за т. нар конгрес на протестиращите в края на тази седмица в зала "Армеец" в София.

"Искрените искания на хората не могат и не бива да бъдат употребявани по недостоен начин и много пъти зад тях се опитват да "надничат" точно монополите и олигарсите, срещу
които те протестират", коментира Нейнски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?