ДСБ и СДС близо до споразумение за бъдещето на Синята коалиция

ДСБ одобрява проектоспоразумението, предложено от СДС, за продължение на Синята коалиция на следващите избори за Народно събрание и Европейски парламент, съобщи членът на ръководството на партията Екатерина Михайлова в понеделник. По думите ѝ в ДСБ имат само някои "редакционни" забележки по документа.

"Конкретните редакционни бележки върху един текст, който още не е подписан от двете партии, няма как да коментирам, доколкото не коментираме и текста до неговото подписване. След това той вече ще бъде предмет на разговор", допълни заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Споразумението ще издигне Синята коалиция до "траен политически субект", който ще защитава общи ценности, заявиха от ДСБ.

Политическият документ ще бъде подписан, ако бъде окончателно одобрен от Националния съвет на СДС, който ще заседава през следващата седмица. В СДС има множество гласове, че партията трябва да се яви сама на следващите изборите. Те се поддържат основно от редиците на столичната структура на формацията, която е в опозицията на лидера Мартин Димитров.

Споразумението предвижда водачите на листи за парламентарния вот да бъдат в съотношение 14 към 17 в полза на СДС, а партията да получи и първото място и в листата за европейски парламент.

От ДСБ още не коментират въпроса дали ще се допуска разширяване на формата на Синята коалиция и с политически партии извън водещите две. "По отношение на привличане на нови партньори има желание и възможност", не даде конкретен отговор Кънев.

ДСБ се обяви в понеделник и против проекта за промени в Закона за съдебната власт, който засяга процедурите за избор на членовете на Висшия съдебен съвет. Проектът обаче не отрази повечето от предложенията на Съюза на съдиите в България и на практика сведе реформата до по-продължителни дискусии около избора на хората във ВСС.

"Предложенията съхраняват Висшия съдебен съвет такъв, какъвто е, което означава, че се съхраняват условията за корупция и шуробаджанащина, която прояжда системата", коментира Радан Кънев.

Партията подкрепя всички предложения на съдийския съюз, в това число пряк избор на членовете на ВСС, в който да участват всички магистрати, както и премахване на постоянно действащия статут на организацията.

ДСБ ще настоява инспекторатът към ВСС да не получава нови правомощия, тъй като по този начин се нарушава конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България