ДСБ и СДС преодоляха и последните пречки за изборите в София

Въпреки изникналите в последния момент условия за общата листа за общински съветници в София, ДСБ и СДС успяха да се разберат и ще отидат заедно на местните избори в столицата. Двете партии се регистрират преди последния срок – 19 часа на 17 септември, в Общинската избирателна комисия под името коалиция “Алианс за София СДС – ДСБ”.

Първи в общия списък с кандидати за общински съветници ще бъде кандидатът на двете партии за столичен кмет Мартин Заимов. След него се подреждат Вили Лилков (ДСБ), следван от настоящия председател на СОС Владимир Кисьов (СДС), след него - Петър Москов (ДСБ), Борислав Бориславов (СДС), Димитър Бъчваров (ДСБ), Стефан Иванов (СДС), Христо Ангеличин (ДСБ), Иван Нейков (СДС), Ивайло Йонков (ДСБ) и т. н.

Преговорите между двете формации продължиха целия понеделник близо десет часа. Сигналите от двете формации в последните дни сочеха, че те не са изчистили противоречията помежду си въпреки подписаното споразумение от председателите на техните столични организации за общи действия на изборите.

ДСБ – София продължи да настоява в листата да не влязат Владимир Кисьов и лидерът на групата на СДС в СОС Стефан Иванов. За двамата има подозрение, че ще работят за интересите на ГЕРБ, ако влязат в бъдещия градски парламент.

“Надявам се в общата ни листа да няма нито един общински съветник, който след като бъде избран, да реши да стане представител на друга партия, защото това е изключително некоректно към столичани”, индиректно потвърди същата линия и Мартин Заимов.

Само преди месец Бойко Борисов заяви, че ако СДС не иска Кисьов, Нейков, Иванов, Бориславов и Николай Желев, също съветник в СОС , то той би им предложил да ги включи в своята листа.

Искането на ДСБ за изключването от листата на Иванов и Кисьов, обаче е било категорично отхвърлено. След това заради по-големия си електорален потенциал в София, от ДСБ са поискали местата от второ до четвърто в листата, а от СДС четните места в нея. Позицията на “Раковска” 134 е била значително по-твърда като е било напомнено, че партията може да регистрира веднага своята листа с кандидат за кмет Иван Нейков.

В състояние близо до безизходица около 3 часа преди крайния срок всички условия между двете партии са отпаднали и споразумението за общо явяване е било подписано.

“Наредихме листата справедливо. Когато се явяват две различни партии заедно на избори, винаги се получават различия”, коментира председателят на ДСБ – София Атанас Атанасов. Той изглеждаше видимо доволен от постигнатото споразумение.

След срещата зам.-председателят на СДС – София Мартин Димитров съобщи, че районните организации на двете партии ще трябва да определят своите номинации за районни кметове. Градските ръководства ще се намесват в разговорите само ако се стигне до неразбирателства. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?