ДСБ и СДС решиха да са заедно в София

Разговорите между СДС и ДСБ за обща кметска кандидатура в София текат като образцов сапунен сериал. След едномесечно зацикляне, докато сините се опитваха да договорят подкрепа за настоящия кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, довело до закана на ДСБ да се явят самостоятелно в София, в сряда столичните лидери на СДС и ДСБ обявиха решение за издигане на общ кандидат.

Те се срещнаха в централата на СДС- София на бул. “Витоша” 18 – същия адрес, на който се води централата на ДСБ, но в съседен вход.

След продължилия близо час разговор градските председатели на ДСБ и СДС Атанас Атанасов и Борислав Бориславов демонстрираха добро настроение, а Атанасов обяви двете партии за “сестрински”.

“След тази среща мога категорично да заявя, че общ кандидат на СДС и ДСБ в София ще има. Ние трябва да дадем алтернатива на БСП и Бойко Борисов за десния избирател в столицата”, заяви лидерът на ДСБ – София.

Той подчерта, че кандидатът трябва да е “изявен демократ”, “познат за софиянци” и човек извън двете партии. Към него са поставени условия да не използва кметския пост като трамплин за нова партия и да няма амбиции да става премиер.

Ден след като не отхвърли варианта за общо участие с Бойко Борисов на вота, Борислав Бориславов също смени тона и започна да говори за алтернативи.

“Обсъждаме кандидатура, която да е алтернатива на Бойко Борисов, БСП и Румен Овчаров”, заяви той. Ще се търси кандидат извън двете партийни централи, въпреки предложени до сега имена.

Ако такъв не бъде намерен, вариантите с Иван Нейков и Иван Григоров, предложени от СДС, както и Вили Лилков, Атанас Атанасов и Петър Москов, издигнати от структурите на ДСБ, остават актуални. По време на разговорите се завъртя и името на лидера на СДС Пламен Юруков, но той няма никакво желание да се кандидатира.

ДСБ ще проведат през тази седмица среща с Иван Нейков, въпреки че само преди ден номинацията му бе отхвърлена с аргумента, че е влязъл в схемите на Борисов в Столичния общински съвет (СОС), че внася твърде много предложения за замяна на имоти и др..

Следващата среща между Атанасов и Бориславов ще се проведе в понеделник. Предния ден градското събрание на ДСБ трябва да потвърди желанието за общо явяване със СДС.

Сините от своя страна отлагат за следващата седмица насроченото за сряда вечерта заседание, изчаквайки форума на другата дясна партия.

В отговор на въпрос дали “категоричното” решение за общо явяване не предпоставя позицията на партийните структури, двама изразиха оптимизъм, че те ще потвърдят изказана вече воля за коалиция в София.

Въпросът за условията на ДСБ в общите листите да не попадат част от настоящите общински съветници на СДС не е бил обсъждан на срещата. Това ще се случи след като се вземе официално решение за общо явяване.

“Надявам се пречките да отпаднат. След тази среща съм повече оптимист”, заяви Атанасов. “Има много подводни камъни по пътя на нашето общо участие, но се надявам накрая да излезем на спокоен бряг”, образно представи ситуацията Бориславов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?