ДСБ и СДС срещу пълния контрол на Борисов над общински фирми

ДСБ и СДС срещу пълния контрол на Борисов над общински фирми

Групата на СДС и ДСБ в Столичния общински съвет (СОС) ще се противопостави на опитите на кмета Бойко Борисов да преобразува дружествата с 100 процента общински капитал в общински предприятия, защото това ще ги постави извън контрола на градския парламент. Това бе обявено в сряда по време на съвместна пресконференция на градските ръководства на двете партии.

По думите на лидера на СДС – София Борислав Бориславов вариант за разчистването на партийното представителство в дружествата е превръщането им от АД в ООД. Така те ще имат по един управител, но контролът ще бъде изцяло в ръцете на СОС.

“Десните няма да допуснат Бойко Борисов да управлява общинската икономика зад гърба на съвета”, заяви председателят на ДСБ – София Атанас Атанасов.

Превръщането на общинските фирми в предприятия бе една от точките в предизборната програма на лидера на ГЕРБ. Борисов мотивира искането си с засилване на контрола върху общинските фирми и премахване на партийното кадруване в техните бордове.  

В сряда Бориславов и Атанасов подписаха споразумение за основните принципи за работа, които групата на “Алианс за София” ще следва в СОС. В графата “прекратяване на корупционните практики” двете партии са разписали своето искане за създаване на независимо звено за контрол над кметската администрация. То ще трябва да проверява дали Бойко Борисов изпълнява решенията на общинския съвет и дали действа законосъобразно. Предлаганата структура да докладва директно пред СОС, предвиждат десните.

Двете партии настояват още за въвеждане на публичност на всички актове на общинската администрация и принципа на мълчаливото съгласие, програмно бюджетиране, децентрализация на районните кметства, както и конкурсни процедури за всички дейности, които кметството възлага на частни изпълнители.

“Принципите, залегнали в документа, са универсални, а не политически”, заяви водачът на листата на “Алианс за София” Мартин Заимов. Те ще бъдат предложени на всички групи в СОС.

Документът ще бъде предложен и на Бойко Борисов. “Той е и в негов интерес, за да покаже, че е открит играч, с някакви демократични качества и способност за диалог”, допълни класиралият се на второ място на изборите в София.

Новият СОС ще бъде под доминацията на ГЕРБ, които спечелиха 33 места (б. ред. пълното мнозинство е 31 члена на градския парламент). БСП вкара 12 свои представители, коалицията между СДС и ДСБ “Алианс за София” има 11 съветника, а “Атака” и НДСВ спечелиха съответно 3 и 2 места.

Споделяне

Още от България