Обрат:

ДСБ и "Синьо единство" ще преговарят "до последно" за общ съюз

На масата е предложението за съвместно председателство на коалицията, листите остават отворени

ДСБ и "Синьо единство" ще преговарят "до последно" за общ съюз

ДСБ поднови предложенията за сключване на политически съюз с партия "Синьо единство" на Надежда Нейнски и Мартин Димитров и повторно увери, че листите остават отворени за кандидат-депутати на партньорската формация. "Преговорите продължават", обяви във вторник следобед евродепутатът и заместник.-председател на ДСБ Светослав Малинов, ден след като ДСБ регистрира в ЦИК коалиция за изборите без "Синьо единство", които пък казаха, че въобще няма да участват във вота и че причина за раздора е отказът на партията на Иван Костов да се прави обща съюз и да двамата с Надежда Нейнски да са негови съпредседатели.

Подновено е предложението за сключване на политически съюз със съпредседатели Иван Костов и Надежда Нейнски, обявиха Демократи за силна България (ДСБ)". ДСБ ще държи отворени депутатските си листи до последния момент в събота, когато изтича крайният срок на Централната избирателна комисия за регистрацията им, заявиха от "Кърнинградска".

В понеделник, когато изтече крайният срок за регистрация на коалиция, ДСБ внесе документи за съвместно участие на вота само с Българския демократически форум (БДФ). Шефът на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев каза, че причината за предварително анонсираната, но несъствояла се коалиция със "Синьо единство", е технически – новосъздадената партия не успяла да се организира за внасянето на своя дял от банковата гаранция за участие във вота.

Неофициално обаче се разбра, че както обикновено се случва, проблемът е с подреждането на листите и с това кой ще бъде председател на новото политическо обединение.

Няколко часа преди пресконференцията на ДСБ, на която бе обявено, че до последно ще се преговаря за коалиция, председателят "Синьо единство" Христо Пачунгов съобщи позицията на партията си: "Взехме решение "Синьо единство" да не участва на предстоящите парламентарни избори, за да позволим на българските избиратели да дадат своята оценка за раздробената традиционна десница".

От ДСБ обаче заявиха, че няма никакви пречки за сформиране на политически съюз.

"Въпросът с листите между ДСБ и "Синьо единство" е почти решен. Избираемите места са там и чакат (представителите на "Синьо единство"-бел.ред.). Ние подновяваме и предложението за съпредседателство на политическия съюз", каза Малинов.

Другият заместник-председател на партията Радан Кънев съобщи, че между двете формации няма никакви политически различия по политическите документи. "Не се стигна до регистриране на формална коалиция, което смути много хора. Убеден съм обаче, че ще се стигне до сформиране на реална коалиция между ДСБ и "Синьо единство", каза Кънев. ДСБ обясниха, че до ситуацията се е стигнало заради вътрешни проблеми на "Синьо единство" и отказаха да ги коментират.

"Имаме и съгласие за сформиране на обща партия след изборите", заяви още Радан Кънев.

Няколко часа преди това от "Синьо единство" посочиха като най-голям проблем липсата на гаранции точно за създаването на нова дясна партия след изборите. Въпреки, че в крайна сметка коалиционно споразумение е имало, двете партии не са успели да се разберат и за съпредседателите на бъдещата коалиция.

Според "Синьо единство"съпредседатели е трябвало да бъдат Иван Костов и Надежда Нейнски, които са "двамата най-авторитетни политици от двете партии". Това предложение не е прието от ДСБ, според Маргарита Бойчева, зам.-председател на "Синьо единство". ДСБ отричат това.

От "Синьо единство" заявиха, че проблем с местата в листите не е имало. В понеделник се появи неофициалната версия, че близките до Нейнски бивши седесари са поискали три от общо шестте избираеми места в София.

Не става въпрос за искания и търсене на вина в конкретната ситуация, ставаше въпрос за неразбирателство, обясни Панчугов Панчугов преди ДСБ да обяви продължаването на преговорите.

"Десницата загуби здравия си разум"

Малко преди пресконференцията на Демократи за силна България един от създателите на "Синьо единство", бившият син депутат и лидер на СДС Мартин Димитров написа във Фейсбук: "Десницата загуби здравия разум".

"След като на 15 май 2012 г. СДС развали Синята коалиция, която въпреки всичко стабилно влизаше в парламента, СДС остана на 0.5% -0.6%. Подадох си оставката като председател на СДС, защото ми стана ясно, че целта вече не е влизане в парламента, а слугуване на силните на деня. Убеден съм, че след изборната катастрофа на СДС всички ще са им виновни и няма да успеят да открият никаква вина в себе си", коментира Димитров.

С уточнението, че не е участвал в преговорите между ДСБ и "Синьо единство" Димитров обяснява, че е имало шанс "останалите разумни хора (в десницата) да се обединят и да възстановят Синята коалиция под някаква форма.

"Сега сме свидетели на поредното разделение и то при положение, че има подписан документ за създаване на обща партия след изборите. Ако няма съгласие за коалиция, как да повярват хората, че след изборите ще има обща партия. Това са поредните игри, които се очертава да имат много тъжен край. За първи път се очертава да няма за кого да гласувам", пише бившият лидер на СДС без да уточни кой играе тези игри.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Къде му е мястото на Бойко Борисов?