ДСБ иска комисия за контрол на монополите в Столичната община

ДСБ иска комисия за контрол на монополите в Столичната община

ДСБ иска да се създаде комисия за контрол на монополите, обществените поръчки и управлението на евросредствата към Столичната община. Това съобщи във вторник Атанас Атанасов от ДСБ.

Идеята за такъв постоянно действащ орган се наложила след протестите през последните месеци срещу монополите. Предложението е комисията да бъде съставена на паритетен принцип.

Има тесен кръг от фирми, близки до управляващите, които печелят масово от обществените поръчки и годишно за тях се изразходват над 800 млн. лв. от бюджета на Столична община, аргументира се Атанасов.

В София все още няма завод за боклук и ние не знаем кой ще е изпълнителят на проекта. "Софийска вода" иска увеличение на цените, без да знаем защо, има съмнения и за далавери в транспорта, каза Любомир Арнаудов, член на ръководството на ДСБ. По думите му, това предложение ще бъде тест за управляващите от ГЕРБ дали наистина искат да се преборят с корупцията.

В момента има не една, а три работни групи към Столичния общински съвет (СОС), които контролират дейността на "Софийска вода", "Топлофикация" и обществените поръчки, коментира Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС изказването на Атанас Атанасов. В групата за "Софийска вода" опозицията е представена от Вили Лилков (ДСБ), Ангел Джамбазки (ВМРО) и Панайот Бончев (БСП). В работната група за "Топлофикация" влизат от опозицията Владимир Кисьов (СДС), Вили Лилков (ДСБ), Георги Кадиев (БСП) и Панайот Бончев (БСП). В работната група за обществените поръчки опозицията е представена от Владимир Кисьов(СДС), Жельо Бойчев (БСП) и Маргарита Николова от партията на Капка Сидерова - Национал демократическа партия.

Ако генерал Атанасов не е доволен от дейността на опозицията в работните групи да го каже ясно, каза Малина Едрева. Тя допълни, че членове на работните групи могат да бъдат сменени, ако партиите не са доволни от техните представители, но това трябва да се заяви по съответния ред.

Отделно от работните групи към Столичния общински съвет има и постоянно действаща 7-членна комисия за контрол на обществените поръчки. В нея влизат петима общински съветници и двама от администрацията, а председател е Орлин Алексиев, който се смята за близък до премиера Бойко Борисов.

За дейността на тази комисия не се знае почти нищо и е обвита в тайнственост, защото заседанията ѝ не са публични и не е задължена да представя отчет за работата си пред никого. Целта при сформирането на комисията беше да се прави преглед на документите и да се следи да няма нарушения по обществените поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?