ДСБ иска оставката на Овчаров заради “Топлофикация”

ДСБ иска оставката на Овчаров заради “Топлофикация”

Да си подаде оставката, поиска от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров столичното ДСБ в неделя. Представителят на партията Атанас Атанасов заяви пред журналисти, че ако Овчаров не стори това, премиерът Сергей Станишев трябва да го отстрани, за да може да се завърши разследваните около източваните на “Топлофикация-София”. Ако Овчаров остане на поста си, можело да попречи на следствието, смята Атанасов и призова всички столичани да подкрепят искането на ДСБ за оставката на министъра.

Писмото на арестувания бивш шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров пряко уличавало енергийния министър в корупция, след като графологичната експертиза доказвала, че писмото с “Р.Овч.” е действително написано от Димитров.

Призивът към Станишев за смяната на Овчаров Атанасов подкрепи с припомнянето, че през 1999 г. тогавашният премиер Иван Костов, сега лидер на ДСБ, освободил няколко министри за съмнение за корупция, а не за уличаване, както е в случая "Валентин Димитров-Румен Овчаров".

Румен Овчаров и софийското БСП направиха всичко, за да блокират оздравяването на столичното парно, заяви Атанасов.

В петък Румен Овчаров приватизира управлението на "Топлофикация" и сега следва да приватизира цялата "Топлофикация", допълни той по повод разиграния в края на седмицата цирк с избора на нов член на Съвета на директорите на топлофикацията. Тогава предложения от кмета Бойко Борисов Стоян Тодоров бе бойкотиран и червените и НДСВ в Столичния общински съвет назначиха своя човек Наско Михов, с което осигуриха трети член на управата на дружеството, който да подкрепя политиката на Румен Овчаров в топлофикацията. Министерството на икономиката и енергетиката има двама представители, а Бойко Борисов остана без човек в мениджмънта, след като в петък двамата общински членове Борис Тодоров и Георги Ненков в борда подадоха оставка и столичният кмет ги прие.

В неделя обаче Бойко Борисов заяви пред БНР, че е убедил Борис Тодоров да си оттегли оставката и да се върне в борда, за да гласува за Наско Михов, за да може да има кворум за решенията на фирмената управа и “Топлофикация-София” да може да заработи”. Според Борисов обаче БСП и НДСВ трябва да понесат политическата отговорност за избора на Михов. Кметът заяви още, че не се краде от гражданите чрез сметките им, а чрез ремонтните програми.

Според Атанасов трябва да има нов избор на член на Съвета на директорите на дружеството, а колегата му депутат от ДСБ Иван Иванов заяви, че чрез подставени лица Румен Овчаров осъществява контрол над "Топлофикация-София", след което ще влезе в сила планът за приватизацията ѝ. Във всички случаи победител ще бъде "Газпром", независимо дали директно или чрез подставени фирми, смята Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България