ДСБ иска парламентарен мораториум върху руски кредит за "Белене"

ДСБ настоява Народното събрание да наложи мораториум върху договора за руски кредит за строителството на АЕЦ "Белене". Според партията правителството на Сергей Станишев договаря руски заем за 7,5 млрд. лв. за изграждането на новата атомна централа.

Депутатът Иван Иванов посочи в сряда, че това означава по 1300 лв. нов дълг за всеки български данъкоплатец, по-скъп ток за десетилетия напред, технологично остарели и нежелани никъде в Европа руски реактори.

"След като не можа да убеди европейските банки и инвеститори, Станишев сега купува за наша сметка с много пари двайсетгодишен "Москвич", коментира депутатът.

Според ДСБ изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да започне, когато се намери инвеститор, готов да вложи средства и да излезе на конкурентния пазар на електроенергия в България и Европа като поеме своя риск. Вариант за развитие на родната ядрена енергетика от партията виждат и в строителството на 7 и 8 блок

на АЕЦ "Козлодуй", което ще струва по-евтино, а произвежданият ток ще бъде два пъти по-евтин. Възможност е и въвеждането на нова ядрена мощност с реактори от поколение 3+, т.е. инвестиции във върхови технологии.

От ДСБ настояват изборът за българската енергетика да се осъществи от следващото правителство. Становището на партията е, че, ако това правителство е десноцентристко, то трябва да потърси персонална отговорност от Станишев и министрите му за нанесените на България тежки финансови щети.

С отказа си да участва в предстоящия у нас енергиен форум руският премиер Владимир Путин цели допълнителен натиск, за да бъде приет руския заем от 7,5 млрд. лв., заяви депутатът Асен Агов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?