ДСБ иска забрана за разпореждане с държавните защитени територии

Петър Москов: ГЕРБ и тройната коалиция поразително си приличат

ДСБ ще внесе предложение за налагане на мораториум за продажба или строителство върху държавни земи, които са защитени територии, съобщи членът на Националното ръководство на партията Петър Москов в понеделник. Той уточни, че предложението на партията ще е забраната да важи до встъпването на следващото правителство.

"Очевидно това правителство ни е дало достатъчно основания да считаме, че не можем да се доверяваме за начина, по който те се разпореждат с нашата, с публичната и държавната собственост", каза Москов.

ДСБ ще внесе своите предложения за мораториум, които да засегнат разпореждането с държавни имоти, попадащи в обхвата на законите за защитените територии, за биологичното разнообразие и за горите.

Забрана ще бъде поискана и върху разпорежданията и прехвърляне формата на собственост върху всички държавни терени, попадащи в клаузите на закона за горите.

По думите на Москов 2013 година започва по "поразително" еднакъв начин като 2009 година, която бе последната за управлението на тройната коалиция.

"Поведението и действията на правителствата както и през 2009, така и през 2013 се характеризират с: първо – покровителстване на монополите; второ – с облагодетелстване на фирми, близки до властта и трето, което някак си обединява тези две флагрантни нарушения на демокрацията – това се извършва чрез посегателство върху българската природа", допълни Москов.

Според ДСБ, няма разлика между начина, по който тройната коалиция е покровителствала монополите и действията на ГЕРБ в тази посока. Москов напомни, че предложенията на ДСБ за промени в Закона за горите, които са имали за цел да гарантират обществения интерес и защита на резерватите, са били отхвърлени от управляващите.

"Няма разлика между това какво се случваше при Станишев и какво се случва сега. Няма разлика и в това какво се случваше по времето на батко и братко, за които еврофондовете бяха бащиния, и по времето на Цецо и неговия кумец, които считат, че Черноморието им е бащиния, че част от програма НАТУРА 2000 им е бащиния. Няма разлика. Това е тъжна констатация, защото в крайна сметка се оказва, че сме загубили едни 4 години, за да се върнем до изходната позиция, в която диктуват монополите и в която българската природа и правата на гражданите са жертва на фирми, близки до властта", допълни Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес