ДСБ: Изпращането на петия батальон - само при гаранции за защитата на рейнджърите и на дълга от Ирак

Демократи за силна България (ДСБ) настояват изпращането на петия български батальон в Ирак да се обвърже с осигуряването на нови сертифицирани средства за защита на рейнджърите, адекватна транспортна и телекомуникационна техника и договорени гаранции за подобрена координация на действията на съюзниците в зоната на операцията.

ДСБ, които внесоха предложението си в четвъртък в деловодството на парламента, настояват още решението за изпращане на батальона да влезе в сила, след като правителството представи пред парламента съгласуван с президента - в качеството му на върховен главнокомандващ, доклад за изпълнението на посочените изисквания, подробен план за осигуряване на дългосрочно икономическо присъствие на България в Ирак и преговорна позиция по уреждане на иракския дълг към страната.

Предложението на ДСБ едва ли ще бъде прието от управляващите, тъй като означава заминаването на петия контингент, предвидено за края на май и началото на юни, да се отложи заради всички задачи, поставени като условие пред ръководството на отбраната. 

Проблемите с екипировката на батальона се признават от Генералния щаб, който обвини за това политическото ръководство на министерството начело с Николай Свинаров. От доклада на шефа на Генщаба Никола Колев пред депутати от комисията по външна политика, отбрана и сигурност миналия месец във връзка с гибелта на ст. офицер Гърди Гърдев също стана ясно, че очилата за нощно виждане на българските бойци не “виждали” в полуздрач, а бронежилетките били калпави, заявиха депутати. Недобрата координация между българските и американските военни в рамките на коалицията пък беше изтъкната като основна причина за “приятелския огън”, при който загина Гърдев.

Министърът на отбраната Николай Свинаров от своя страна обясни, че приключването на сегашния вид военно участие в края на т.г. ще се компенсира с други форми на участие във възстановяването на Ирак, включително по-засилено дипломатическо и икономическо присъствие.

“Ние предлагаме съвместен доклад на правителството и върховния главнокомандващ за това как ще се гарантира подобрената лична защита на българските военнослужещи, по-добра бронетранспортна техника, по-добри телекомуникации и разбира се, много по-добра договорирана гаранция за координацията между съюзниците. Тези предусловия трябва да бъдат изпълнени преди да бъде прието решението за бъдещето на българския контингент”, каза в четвъртък Константин Димитров от ръководството на ДСБ пред репортери.

Той определи внесения от правителството проектодокумент като негоден. Преди седмица кабинетът одобри предложението на Съвета по отбрана числеността на петия контингент, който заминава при ротацията в края на май, да бъде намален от сегашните 460 на 400 военнослужещи. В проекта е записано, че България ще прекрати до 31 декември т.г. мисията си в Ирак, като след това се намерят нови форми на участие във възстановяването, като обучение на иракски военнослужещи.

В проекта на ДСБ се предлага изтеглянето на батальона също да е обвързано с изпълнението на подробния план, както и с оглед изпълнението на резолюцията на ООН от 8 юни 2004 г. и последващите резолюции. След определяне на датата за изтегляне на батальона правителството да проведе консултации и преговори в рамките на коалицията за определяне на подходящи други форми на по-нататъшно участие на България в инициативите на международната общност за поддържане на сигурността и стабилността в Ирак, предлагат от ДСБ, но не посочват конкретна дата за връщане на военнослужещите.

Пред Mediapool зам.-председателят на Народното събрание Асен Агов от ДСБ коментира, че в парламентарната група ще бъде обсъден дори вариантът проектът на правителственото решение за петия батальон да не бъде покрепен, ако изпращането му не е придружено с реални действия в защита на интересите на България за икономическо участие във възстановянането на Ирак и преговори за връщането на дълга.

“Въпреки че сме част от международната коалиция, до момента страната ни не си е гарантирала връщането на нито лев от задълженията на Ирак, същото се отнася и за участието на български фирми в следвоенното възстановяване”, коментира Агов. По думите му срокът до изпращането на батальона е напълно достатъчен за снабдяването на военните ни с необходимата техника и екипировка. Според негови колеги обаче и петият батальон няма да има достатъчно добри бронежилетки, тъй като и поредният търг за доставка е бил провален, понеже не е спечелила предварително набелязаната фирма.

Споделяне

Още по темата

Още от България