ДСБ към президента: Плевнелиев реабилитира Тодор Живков

ДСБ към президента: Плевнелиев реабилитира Тодор Живков

"Оценката на президента Росен Плевнелиев за приватизацията е фактически невярна", обявиха в понеделник от Демократи за силна България (ДСБ).

От партията коментираха изказването на държавния глава пред австрийския вестник "Дер Щандарт" от миналата седмица, в което той заявява, че "сме извършили най-лошата приватизация в цяла Европа – активи за 30 милиарда евро, ние продадохме само за 3 милиарда".

В официална позиция, която ДСБ ще изпратят до президентството, те се обръща към Росен Плевнелиев с думите:

"Вие, надяваме се неволно, но след премиера Борисов реабилитирате комунистическата диктатура на Тодор Живков. Тя ни завеща не предприятия за 30 милиарда евро, а огромен външен и вътрешен дълг, финансова разруха и стопанска катастрофа. От реабилитацията ще се възползват тези, които внушават навсякъде носталгия по тоталитарния режим. Надяваме се, че след обстойно проучване на фактите публично ще коригирате своята позиция относно приватизацията като фактически несъстоятелна и политически вредна за пазарната демокрация в България".

"Тази теза беше използвана от БСП на изборите през 2001 година и на изборите 4 години по-късно и винаги остро реагираме на тези лъжи и митове. Особено тревожно е те да се разпространяват от президента на България", коментира Димитър Бъчваров, цитиран от БГНЕС.

Според него Росен Плевнелиев се мъчи да бъде втори глас на премиера Бойко Борисов в комуникирането с левите избиратели. "Не може да се реабилитира икономически най-катастрофалния режим в страната", каза още Бъчваров.

ДСБ твърдят, че без приватизацията, извършена от кабинета "Костов" би било невъзможно присъединяването на страната ни към НАТО и ЕС, невъзможно би било и оздравяването на финансовата и икономическата система на страната и стабилизирането на българския лев.

Радан Кънев, зам.-председател на партията изключи възможността на следващите избори ДСБ да се коалира с ГЕРБ.

"Разбиването на Синята коалиция беше работа на ГЕРБ или на среди в ГЕРБ. Категорично ДСБ няма да се явят на изборите с ГЕРБ, ще се явим на изборите като ядро и водачи на дясната опозиция срещу ГЕРБ", заяви той.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?