ДСБ: Намерението ни е Реформаторският блок да стане коалиция за евроизборите

Партия "Зелените", която е част от блока, възнамерява да се яви самостоятелно

Димитър Бъчваров, Иван Иванов и Светослав Малинов. Сн. БГНЕС

Нашето намерение е Реформаторският блок да се превърне в предизборен, каза пред журналисти в понеделник евродепутатът и зам.-председател на ДСБ Светослав Малинов в отговор на въпрос дали партията ще се яви самостоятелно на изборите за европарламент през май 2014 г.


Какъв ще е форматът и каква ще е селекцията на кандидатите, ще се решава от партиите, които са в блока, и от правилата, които в момента се изработват, стана ясно от обясненията на Малинов. Той посочи още, че се надява до две седмици обединението да представи основните си политики в две сфери.

Коментарът на Светослав Малинов идва ден след като в интервю за Дарик радио лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че от страна на "Зелените", които са част от Реформаторския блок, има колебание дали партията да участва в бъдеща коалиция или да подкрепя само общите усилия за реформаторски политики.

Досега членовете на отделните партии в блока заявяват, че обединението не е чист тип коалиция и се основава на желанието за реформа в политическия живот, която да отдели държавата от мафията.

"Няма как да защитаваме едни и същи каузи на евроизборите като сме в коалиция – ние не сме просто против АЕЦ "Белене", а против ядрената енергетика като цяло. Ние сме категорично против добива на шистов газ, а останалите партии в блока не са", обясниха от "Зелените".

Съпредседателят на партията Борислав Сандов обясни пред Mediapool, че наистина зелените смятат да се явят самостоятелно на евроизборите.

"Нашата кампания за евроизборите трябва да бъде ориентирана към европейските Зелени, така, че ще се явим самостоятелно. Това, разбира се, създава проблем, ако вотът е "две в едно" (евроизбори и парламентарни избори в страната - бел. ред.), но иначе извън европейските тематики нямаме проблем с Реформаторския блок", каза той.

От ДСБ коментираха и медийния шум, вдигнат около члена на Гражданския съвет на блока Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ.

Миналата седмица името на Трайков беше намесено от шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в "спорната", по думите на Мавродиев, приватизационна сделка за държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН, ощетила държавата с 87 млн. лева.

На въпрос дали партиите в блока не се притесняват, че в Гражданския съвет влиза именно дадения на прокурор заради тази сделка бивш министър, Малинов отговори, че атаките срещу бившия министър са започнали, след като е станало ясно, че той влиза в съвета.

Иван Иванов, член на ръководството на ДСБ, заяви, че не приема упрека срещу Трайков.

"Неговата позиция беше съвсем ясна и категорично изразена още на следващия ден, след като правителството на Бойко Борисов на 15 ноември 2012 г. подписа параметрите на проекта "Южен поток". Той имаше изключително критична позиция. Това го казвам, за да защитя истината, а не заради конкретния човек", посочи Иванов.

Малинов добави, че очаква в резултат на атаки и други членове на Гражданския съвет, професори и преподаватели, да открият неща за себе си, за които не са подозирали.

Споделяне

Още по темата

Още от България