ДСБ настоя да се изяснят противоречия около смъртта на Дойчев

ДСБ поискаха комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да свика заседание, на което да бъде изслушан главният прокурор Борис Велчев по въпроси, свързани със смъртта на ръководителя на архива на Националната разузнавателна служба (НРС) Божидар Дойчев.

Председателят на комисията Николай Свинаров (НДСВ) заяви, че няма да свика заседание по темата.

Дойчев бе намерен мъртъв в кабинета си на 15 ноември вечерта, но информацията за това бе държана в тайна повече от 24 часа и стана достояние на българската общественост чрез базиран в Лондон сайт.

ДСБ смятат да поставят пред прокуратурата няколко въпроса. Единият е дали има данни, че престъплението е извършено от лице, подследствено на военната прокуратура и ако няма, защо тя разследва случая.

Кога точно е установена смъртта на Дойчев, тъй като директорът НРС посочи един час, а военната прокуратура - съвсем друг час.

Кога и от кого е информирано МВР, питат още ДСБ. Два дни след като Дойчев е открит мъртъв, вътрешният министър Румен Петков заяви пред депутатите, че ръководството на вътрешното министерство не е било информирано за случая и нямало отношение.

 Шефът на тайния архив беше “елиминиран”

Защо българските власти мълчаха за смъртта на шефа на архива в Националната разузнавателна служба до момента, в който новината бе съобщена от базиран в Лондон новинарски интернет сайт, а веднага след това обявиха, че става дума за самоубийство, като е известно, че аутопсията и разследването отнемат поне две седмици. Този въпрос задава в сряда италианският вестник “Джорнале”, който публикува статия за убийството на Божидар Дойчев, предаде Kafene.net.

още

Вярно ли е, смъртоносният изстрел е произведен от чуждо лично оръжие и къде е намерено то след изстрела, е друг въпрос, зададен от ДСБ.

На пресконференция в петък военноокръжният прокурор Спас Илиев каза, че Дойчев се прострелял с личния си пистолет, който е намерен в устната му кухина. ДСБ обаче посочват, че източниците си противоречат.

Депутат от ДСБ Елиана Масева настоя главният прокурор Борис Велчев да изясни извършени ли са задължителните по закон следствени действия – дали е образувано предварително производство за убийство с изясняване на причините, следствията, начините и мотивите. Едва тогава може да се пристъпи към образуването на производство с предмет самоубийство или ако тази версия се отхвърли – склоняване към самоубийство, посочват от ДСБ.

От ДСБ питат още на какви основания прокуратурата внушава, че има самоубийство "по лични и семейни причини", при положение, че семейството не е разпитвано, както и защо случаят е обявен за самоубийство преди завършване на следствието.

Военноокръжният прокурор Спас Илиев заяви в петък, че водещата версия е самоубийство по лични и семейни причини. Същата версия бе лансирана часове след като се разбра за смъртта на Дойчев от бившия шеф на НРС Бриго Аспарухов, който даде коментари пред медиите и звучеше доста запознат с подробности по случая, който до този момент бе държан в тайна за медиите и за който шефовете в МВР твърдяха, че не знаят.

Според прокурор Илиев, едва след като бъдат изготвени възложените експертизи (2 седмици), ще може със сигурност да се каже дали Дойчев се е застрелял със своя личен пистолет. На пресконференцията Илиев отказа да даде повече информация за местоположението на тялото на починалия и дали то изобщо е било открито в кабинета му.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност Николай Свинаров заяви, че няма да свика извънредно заседание по случая, тъй като става дума за действия на главния прокурор, който не дължи на парламентарната комисия обяснение за действията си, още повече за висящо производство.

Депутатът от ДСБ Константин Димитров съобщи, че има европейски парламентаристи, които ще настояват въпросът за разкриването на досиетата на бившата Държавна сигурност да присъства отчетливо в доклада на Европейския парламент, свързан с членството на България в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България