ДСБ настоя кабинетът да иска с 10% по-евтин газ от "Газпром"

Десните ще правят кръгла маса за доклада на ЕК

ДСБ настоя кабинетът да иска с 10% по-евтин газ от "Газпром"

Правителството да започне "незабавни" преговори с руския газов монополист "Газпром" с цел договаряне на по-ниски цени на доставките за България, поиска ДСБ в понеделник. Членът на националното ръководство на партията Димитър Бъчваров заяви, че трябва да се настоява за поне 10-процентно намаление.

Миналата седмица от руската компания обявиха, че именно такова поевтиняване дават на свои партньори от Франция, Германия, Словакия и Турция. По-рано отстъпки в цените получиха и компании от Италия и Австрия, а в понеделник източници от "Газпром" съобщиха, че предложение за намаляване на цените с 10 процента ще получи и Украйна.

 

Газовите договори на държавната "Булгаргаз" с трите доставчика на "Газпром" – "Овергаз Инк", "Винтерсхал" и "Газпром експорт" изтичат в края на 2012 г. Претенцията на българската страна е да има само едни доставчик – "Газпром експорт", както и да получи гаранции за сигурността на доставките и цената да се образува по нова формула. Все още обаче няма яснота на кои от тези условия руската страна ще склони, както и какъв ще е срокът на договора и обемите му.

 

"Започването на преговори за намаляване на цените е коректното и пазарно поведение, защото има нови условия на европейския пазар", коментира Бъчваров, давайки за пример новите договори за четирите европейски страни. Според ДСБ това е един от начините правителството да облекчи "ценовия шок", от който "страдат 90% от българските граждани".

 

Бъчваров посочи, че в основата на повишаването на потребителските цени е увеличаването на стойността на горивата, които бележат рекордни равнища.

"В момента цената на дизела е по-ниска в 7 страни в ЕС, отколкото у нас. Наскоро предложихме допълнение на Закона за конкуренцията, с което да се предотвратяват такива кризи, да има прозрачност при ценообразуването и да се осигури защита на потребителя при подобен ценови произвол от страна на монополите и на компаниите с господстващо положение", заяви още той.

 

Десните разкритикуваха кабинета за "абдикацията" му пред "Лукойл Нефтохим". Според Бъчваров приемането на проекта за нов закон за защита на конкуренция ще даде по-големи възможности на правителството да гарантира прозрачното ценообразуване на цените на горивата.

 

По темата за междинния доклад на ЕК, евродепутатът Светослав Малинов заяви, че той е бил изключително критичен към България и прогнозира, че следващият ще бъде бъде "още по-критичен и още по-лош".

"Трябва да се върнем към един основен извод, направен много по-рано от десницата - да се направят промените в Конституцията", каза Малинов. Според много експерти реформата "из основи" в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, както иска Брюксел, е възможна само чрез промяна в основния закон.

ДСБ ще организира кръгла маса в следващите два месеца, която ще бъде посветена на необходимите промени в съдебната власт..

"Убеден съм, че това ще увлече и управляващото мнозинство, за да се обърне негативната тенденцията към България, останалите действия са твърде на дребно и закъснели", допълни Малинов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес