ДСБ настоя управляващите да не се бавят повече с празните държавни постове

Управляващите да не се бавят повече и парламентът, правителството и президентът да се заемат със задълженията си и в кратък срок да се попълнят празните държавни постове, настоя в декларация в петък парламентарният съюз на Демократи за силна България (ДСБ). ДСБ са готови да участват в необходимите за това консултации, заяви от парламентарната трибуна зам.председателят на групата Теодора Константинова.     

От ДСБ напомниха, че година след законния срок още няма Комисия за защита срещу дискриминацията, също година се бавят избора на омбудсман и на нов управител на НОИ, а шест месеца след изтичане на мандата не са избрани председател и членове на Сметната палата. В нарушение на закона двама членове и заместник-председателят на Комисията за регулиране на съобщенията продължават своята дейност при изтекъл мандат, нарушение на закона е и неизбирането на зам.председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за застрахователния бранш. Година и половина не е конституирана Комисия за борба с трафика на хора.

От ДСБ напомнят, че в българските посолства има драстично просрочване на мандати на посланици, както и че са изминали три години без тарифа за лицензионните такси на СЕМ.

Според ДСБ причина за забавянето са безкрайните пазарлъци между президента и правителството и вътре в управляващото мнозинство.

Понякога закъсненията не са зависими от нежелание, неспособност или друго, бе коментарът на премиера Симеон Сакскобургготски в кулоарите на парламента.

Първо трябва да бъдат обмислени и след това да бъдат договорени. В една коалиция въпросът е да се търси консенсус, да има гъвкавост, а не само да се "провежда" някаква политика, смята министър-председателят.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?