ДСБ настояха за смяна на министрите Петков и Петканов

ДСБ настояха за смяна на министрите Петков и Петканов

Министрите Румен Петков и Георги Петканов да бъдат сменени, настоя лидерът на ДСБ Иван Костов в сряда при откриването на лятната сесия на 40-то Народно събрание.

По думите му премиерът Станишев трябва да намери политически и кадрови отговори на заплахата липсата на вътрешна сигурност и законност да провалят пълноправното членство на България в ЕС.

"Некадърните, безпомощни и напълно провалили се министри Петков и Петканов трябва да бъдат сменени с модерно мислещи и способни на действия лица", каза Костов. По думите му секторът за вътрешна сигурност и съдебната система създават най-тежки проблеми на българските граждани и фирми, новите НПК и законът за МВР саботират досъдебното производство, а промените в конституцията са поставили правораздаването под политически диктат. Затова измененията бяха посрещнати остро критично от Европейската комисия, заяви той.

Според него съдиите трябва да защитят своята независимост като оспорят промените пред Конституционния съд, а ако не го направят, ще разкрият мащабите на отчайващото си безсилие.

“Очевидна е вече практиката на държавна корупция на Първанов и БСП. Заради турските гласове на президентските избори те дадоха несъразмерна власт, парите на българския данъкоплатец и европейските фондове на ДПС”, заяви от трибуната Иван Костов.

През новата сесия ДСБ ще продължи да подкрепя постигането на пълноправно членство на България в ЕС. Българските интереси са да влезем подготвени, защото нямаме интерес от Обединена Европа на две скорости, защото искаме европейски стандарти за сигурност, справедливост и благоденствие, заяви лидерът на ДСБ.

Той предупреди, че поради слабата и нерешителна политика на управляващите нараства вероятността да не бъдем приети за пълноправен член на ЕС.

Причината, поради която "предишното правителство позволи Румъния да ни настигне, а днешното ѝ позволи да ни изпревари", е че в България не се правят нужните промени и затова страната не се развива с възможните темпове, каза Иван Костов.

Той изтъкна, че покачване на цените, фалит на фирми и повишаване на безработицата, няма да дойде от ЕС, както твърди президентът Първанов, а от неподготвеността на управляващите и българските институции за пълноправно членство.

През новата сесия от ДСБ си поставят две законодателни цели – ще предложи приемане на закон за достъп и използване на документите на бившата ДС и приключване с политическия туризъм и подмяната на вота, заяви Иван Костов.

ОДС няма да прости грешка или забавяне на кабинета за ЕС

Лидерът на ОДС Петър Стоянов каза, че парламентарната група много категорично ще отстоява интересите на българските граждани преди пълноправното ни членство в ЕС и при всеки случай, когато тези интереси бъдат накърнени, ще отговаря с остро и категорично опозиционно поведение.

СДС и ОДС няма да простят нито една грешка или забавяне, което се дължи на правителството и на неговата неспособност да се справя с належащите проблеми, изтъкна Стоянов.

Миков: ДСБ “очерня” България пред европартньорите

Претенциите за напредъка на страната ни имат все по-ограничен характер, заяви  председателят на ПГ на БСП Михаил Миков, според когото вече значение има не толкова кога ще се присъединим към Европейския съюз, а при какви условия ще стане това.

Според Миков ДСБ "очерня" България пред европейските партньори, а последният вот на недоверие, поискан от десните, е бил плод на тесни партийни интереси.

Сред изтъкнатите от него приоритети на предстоящата парламентарна сесия са Законът за потребителския кредит, за ДДС, за мерките за борба с прането на пари и др.

НДСВ призова за повече компромиси между управляващи и опозиция

Председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова обяви, че настоящият момент изисква управляващите да проявяват повече компромиси към предложенията на опозицията и опозицията да подкрепи инициативите, полезни за реализирането на националните интереси.

Необходими по-бързи действия на Министерския съвет, за да бъде приет изцяло нов закон за съдебната власт, нов гражданско-процесуален кодекс, нов закон за телекомуникациите. Предстои и обсъждане на законите за патентите и за управление на водите. Те са от изключително значение за настоящата сесия, каза Мингова.

НДСВ също поставя на дневен ред необходимостта от промени в конституцията за финансова децентрализация на общините.

Това бе изтъкнато като приоритет и от съпредседателя на БНС Стефан Софиянски, който заяви, че БНС ще подкрепи всички законодателни инициативи за постигането на пълноправно членство в ЕС без отлагане и предпазни клаузи.

ДПС се тревожи от “некоректна” употреба на доклада на ЕК

Заместник –председателят на ДПС заяви от името на парламентарната група, че предстоящата сесия ще мине под знака на мониторинговия доклад на Еврокомисията, който щял да изкуши към некоректна вътрешнополитическа употреба на оценките и забележките. Необходимо е партниране между управляващи и опозиция, което да осигури еднозначна комуникация с европейските партньори, каза Местан.

Той настоя, че трибуната на българския парламент не трябва да се узурпира от квазидемократи, които под прикритието на зле разбран национализъм отмиват ценностите на гражданското общество, уж в името на България.

"Турските гласове, за които говорите, са гласовете на българските граждани и не че имам желание да обръщам внимание на тези архаики, които са ви толкова присъщи, но днес ви видях като близнаци в говоренето ви заедно с “Атака", обърна се Лютви Местан към ДСБ и лидера Иван Костов.

“Атака” продължава битката срещу базите, приватизацията и турцизацията

В изказването си зам. – председателят на "Атака" Павел Шопов повтори, че партията е за ревизия на договора за присъединяване на България към ЕС, тъй като цената, която се плащала, била затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”. .

“Атака” ще продължи да работи за референдум против разполагането на американски военни бази, да пледира за мораториум върху приватизацията и започване на преглед на "престъпните приватизационни сделки".

"Атака" ще се бори против турцизацията на България, която тече от години и ще бъде ясна преграда за тази опасна тенденция, заяви още Павел Шопов.

Споделяне

Още по темата

Още от България