ДСБ настоява Плевнелиев да свика КСНС за енергийната сигурност

Иван Костов: Намаляването на руските доставки събуди спомените за кризата от 2009 г.

ДСБ настоява Плевнелиев да свика КСНС за енергийната сигурност

ДСБ поиска в понеделник от президента Росен Плевнелиев свикването на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди въпросите на енергийната сигурност и независимост на страната. Според дясната партията заседанието на КСНС по тази тема би имало силно въздействие върху външната и вътрешната политика на страната.

ДСБ припомни наложената забрана от Народното събрание за проучванията на шистов газ "без да се вземе становището на учените". От партията твърдят, че това решение не е било съобразено с най-важните интереси на страната.

"До 30 март предстои да се вземе окончателното решение дали да се изгради АЕЦ "Белене". Страната ни е обект на засилена дипломатическа активност по отношение на енергетиката. Очакват се нови посещения на американски и руски представители", се казва в официалната декларация на ДСБ.

Лидерът на формацията Иван Костов коментира още, че последното намаляване на доставките от "Газпром" за Европа с 30% отново е събудило спомена за кризата от януари 2009 година. Костов припомни, че за 16 дни тогава, България претърпя загуби за 500 млн. лева.

Според ДСБ гарантирането на енергийната сигурност е категорично условие за постигане на националната сигурност на страната и това трябва да се превърне в основна цел на институциите. Иван Костов заяви, че визитата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в България трябва да се разчете като предстоящо засилване на интерес от натовските партньори към страната ни.

Иван Костов призова най-важните въпроси за българската енергетиката и особено "изграждането на АЕЦ "Белене" с остаряла руска технология" да не се "решават в зависимост от силата на лобисткия натиск върху българските институции".

От ДСБ заявиха още, че ще следят внимателно работата на парламентарната комисия, начело с депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, която ще работи по случая "Мирослава". В края на миналата седмица Иван Костов обяви, че ще поиска създаването на контракомисия за полицейското насилие, ако комисията на ГЕРБ не отговори на ключови въпроси по пернишкия случай.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?