ДСБ не вижда алтернатива на Иван Костов

ДСБ не вижда алтернатива на Иван Костов

Първите вътрешнопартийни дискусии за бъдещето на ДСБ дават ясен знак, че лидерът на формация в оставка Иван Костов най-вероятно ще запази своето място, научи Mediapool във вторник. След провала на изборите за Европейски парламент, последвал неуспеха на партията в президентските и частичните кметски избори, Костов и цялото ръководство на партията казаха, че подават оставки. Същевременно бе насрочено Национално събрание на 15 септември, което да избере ново ръководство.

Костов каза, че партията е в криза и покани за разговор нейните учредители, които в понеделник и вторник са дискутирали заедно с ръководството и бивши и настоящи депутати от ДСБ. Повечето от тях защитили тезата, че Костов трябва да остане начело на политическия проект, защото на този етап няма кой да го наследи.

Той е спестил мнението си дали смята да се кандидатира отново за лидерския пост. Със сигурност ръководството ще напуснат Константин Димитров, Николай Михайлов и Веселин Методиев. Възможно било Костов да инициира и други промени, ако му бъде гласувано доверие през септември.

ДСБ не смята, че трябва да сливат със СДС, въпреки че тази възможност е една от дискутираните. Вариант е подписване на споразумение за съвместни действия в парламента и на предстоящите местни избори. Една от причините за колебанието е неяснотата около СДС, след като част от членовете и ръководството му са готови да се влеят в ГЕРБ на Бойко Борисов.

Въпреки очевидния срив на ДСБ, която може и да не влезе в парламента при следващи избори, учредителите не са открили никакви грешки в програмата и принципите. Отчетени са били грешна медийна политика, лошо състояние на структурите, не особено добро представяне на проектите и липса на приемственост.

По-силна критика е била отправена от депутата и член на Националното ръководство Нено Димов, който е заявил, че ДСБ не може повече да лежи върху раменете на един човек и трябва да създаде хора, които да го заместят. Повечето от учредителите обаче са заявили, че достатъчно авторитетни и опитни политици за този пост сред по-младите хора липсват.

Споделяне

Още от България