ДСБ няма да даде за трети път доверие в аванс на здравния министър

ДСБ няма да даде за трети път доверие в аванс на здравния министър

Номинираният за министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов е бил член на ДСБ преди избирането му в ръководството на БЛС.

Той е прекратил членството си в кюстендилската организация на партията при влизането му в ръководството на местната структура на БЛС преди пет години заради изискването за безпартийност.

За членството на Константинов в ДСБ първоначално през почивните дни съобщи лидерът на НДСВ Христина Христова. Тя коментира, че “затова и така уклончиво се е коментирал вотът на недоверие към правителството от Синята коалиция“.

В понеделник Петър Москов от ръководството на ДСБ потвърди, че преди години Константинов е бил член на партията, но заяви, че предложението за поста е на ГЕРБ. “Константинов безспорно е много качествен човек, изявен в своята сфера професионалист, но това е номинация на ГЕРБ, която не е консултирана с нас предварително“, посочи Москов.

“Между миналото му и сегашното му избиране за министър няма нищо общо“, заяви той.

Москов съобщи, че във вторник Синята коалиция има насрочена среща с Константинов в Народното събрание, на която номинираният за здравен министър ще представи вижданията си.

Москов потвърди заявената миналата седмица позиция, че Синята коалиция няма да гласува доверие в аванс на новия здравен министър. “Категорично няма да дадем за трети път доверие в аванс, за ДСБ е важно министърът да има ясна програма, ясен екшън-план с финансова и времева рамка“, посочи Москов.

Според него е важно какво ще бъде сработването между финансовия и здравния министър.

От ДСБ смятат, че въпросът с управлението на НЗОК продължава да стои на дневен ред, тъй като общественият фонд е превърнат във второстепенен разпоредител с бюджетни средства, а в Надзорния съвет има явен конфликт на интереси в лицето на Огнян Донев. Донев участва в борда на частния здравен фонд "Доверие" и е собственик на фармацевтичната компания “Софарма“.

ДСБ няма да подкрепи вота на недоверие към правителството, внесен от БСП и ДПС, допълни Москов. Според него най-малкото е цинично политическите сили, които стоят в основата на днешното състояние на здравеопазването, да искат вот на недоверие. За нас е безкрайно важно да продължи спреният през 2001 г. път на реформи в тази сфера, защото това е единственият възможен изход и за хората, и за лекарите, посочи Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България