ДСБ обмисля вот на недоверие, иска изслушване на Първанов и Колев в парламента

Партия "Демократи за силна България" (ДСБ) настоява президентът Георги Първанов да бъде поканен от парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност, за да бъде изслушан за поведението на началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев и по повод информациите, че служители на Национална служба "Охрана" имат нерегламентирани контакти.

Президентът трябва да бъде поканен за изслушване по тези въпроси, за които носи пряка отговорност като върховен главнокомандващ въоръжените сили, заяви членът на ръководството на Демократи за силна България Константин Димитров. Неговата партия ще поиска и ген. Колев да бъде поканен от външната комисия, за да даде обяснения за политическите си изяви през последните дни.

"Това е конфликт, при който началникът на ГЩ на БА, подкрепян от БСП, очевидно подкрепян от президента Георги Първанов и с мълчаливото одобрение на премиера Сакскобургготски, прави атака, която е безпрецедентна в най-новата история на България", допълни Димитров.

Той каза, че в Демократи за силна България обмислят като една от възможностите в тази ситуация да се внасе вот на недоверие към правителството. Този конфликт дава още един повод за размисъл в тази посока, добави той.

Изходът от конфликтната ситуация е управлението на НДСВ, ДПС и БСП да бъде отстранено, колкото се може по скоро по парламентарен път, защото състоянието, до което тези три партии докараха националната сигурност, е катастрофално, заяви Димитров. Всякакви половинчати решения биха били неудовлетворителни предвид сериозността на проблема, допълни той.

Още от България