ДСБ обвини кабинета в опит за задкулисна продажба на имоти по Черноморието

Управляващите умишлено бавят законовото уреждане на проблема с бившите военни имоти в Черноморец и Равда, обвини в декларация партия Демократи за силна България (ДСБ) във вторник. Според дясната опозиция, основната цел е задкулисна и ускорена разпродажба на тези земи от правителството в последните дни на неговото управление.

Затова управляващото мнозинство в Народното събрание бавело окончателното приемане на промените в закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Една от поправките, предложена от ДСБ, дава законово основание подобни земи с отпаднала нужда за отбрана на страната да бъдат възстановени на бившите им собственици.

Правният вакуум по този казус вече нагнети социално напрежение и предизвика протести на бивши собственици на земи в Равда и Черноморец, последните от които бяха миналата седмица.

На първо четене тези промени минаха със 153 гласа “за”, без нито един “против” и “въздържал се”, а сега изведнъж този справедлив текст се потули в деловодството на парламента, възмути се тъмносиният депутат и икономист Петър Жотев. Той предположи, че явно има спуснато указание от кабинета законопроектът да се бави и да не влиза за окончателна редакция в парламентарната земеделска комисия. Жотев прогнозира, че целта е до края на сегашния 39-и парламент поправките да не бъдат приети и до свикването на следващото 40-то Народно събрание сегашните управляващи да успеят безпроблемно да разпродадат тези имоти.

Тъмносините обвиниха НДСВ, че се бавят под натиска на корпоративни интереси. От ДСБ съобщиха и за получени сигнали, че органи на МВР са оказвали натиск над протестиращите, привиквайки ги в полицейски участъци и отправяйки недопустими заплахи.

Поправките да бъдат приети до края на мандата на този парламент, а МВР незабавно да прекрати опитите за натиск, се настоява в декларацията на тъмносините.

Обвиненията категорично бяха отречени от председателя на земеделската комисия Пламен Моллов, който обаче не посмя да обещае, че поправките ще бъдат гласувани от сегашния парламент.

Аз самият инициирах гласуването на първо четене, от което са изминали само две седмици – напълно нормален срок, заяви Моллов. Той обаче добави, че към поправките трябва да се подхожда изключително внимателно, защото ако се избърза и се създаде прецедент в едно ведомство – в случая министерството на отбраната, ще се появят претенции и към други ведомства.

Това изисква повече експертни оценки, голяма техническа работа, коментира Моллов и обяви, че ще даде ход на проекта само когато е сигурен, че е добре изработен, което не е сигурно дали ще стане до края на този парламент.

Председателят на земеделската комисия обвини ДСБ, че политизира проблема и контраатакува тъмносините, че предлагали връщане на земи на бивши собственици независимо от това дали вече са били обезщетени за тези терени.

Според Моллов, по конкретния казус в Равда и Черноморец реално на собствениците могат да бъдат върнати много малко земи.

Споделяне

Още от Бизнес