ДСБ обвиниха управляващите, че не са солидарни с ЕС и НАТО за кризата в Украйна

Демократи за силна България (ДСБ) обвиниха управляващите и министъра на външните работи Соломон Паси, че не са използвали важната позиция на страната ни като председател на ОССЕ, за да се действа за решаването на кризата в Украйна.

От парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че първоначално предложената от ПГ на ОДС декларация за Украйна е била спряна от едно проруско мнозинство в българския парламент. Гласуваната от НДСВ, ДПС и БСП декларация беше удовлетворителна за руския президент Путин, който единствен в Европа застана зад фалшификаторите на изборите в Украйна, заяви Иван Костов. Това стана, защото България се управлява от едно мнозинство на НДСВ, ДПС и БСП, добави лидерът на ДСБ и посочи, че управляващите не са били и сега не са солидарни с усилията на съюзниците ни от НАТО и на партньорите ни от ЕС, които категорично са се обявили срещу фалшификацията на изборите в Украйна.

Мнозинството в Народното събрание е проявило безчувственост към съдбата на Украйна, защото то никога не е било на първите линии на борбата за българска демокрация, се посочва в декларацията на ДСБ.

Управляващите не бяха солидарни с усилията на съюзниците ни от НАТО и партньорите от ЕС, които се обявиха за мирно решение, но и категорично срещу фалшификацията на президентските избори в Украйна, заяви Костов.

Българските управляващи нямат компетентност да формулират и политическа воля да защитават интересите на България, а тези интереси са за мирна, демократична и просперираща Украйна, член на НАТО и ЕС.

В декларацията на ОДС се посочва, че украинската опозиция е дала на българските демократи урок - победата идва тогава, когато си готов да защитиш каузата си. Ако през 1990 г. така непримиримо и решително, както украинската опозиция днес, беше постъпило ръководството на българската опозиция, България щеше да тръгне по друг много по-пряк път към победата на своята демокрация, заяви Иван Костов.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?