ДСБ обяви, че ТИМ строи незаконен хотел на държавен терен в Балчик

На територията на Дамбата в Балчик – изключителна държавна собственост, незаконно се изгражда хотел, сигнализира в четвъртък зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев, цитиран от “Дарик”.

Теренът е с площ 14 дка, на 15 метра от морето и се намира между заведенията “Двата петела" и “Тихия кът". Строителни дейности се извършват върху 11 442 кв.м. от имота.

През 2002 г. тогавашният областен управител на Добрич Иван Иванов е актувал противозаконно парцела от крайбрежната ивица като частна, а не като публична държавна собственост. През 2005 г. следващият областен управител Ердинч Хаджиев учредява право на строеж на “Зърнени храни България" ЕАД – дружество, свързано със структурите на групировката ТИМ, казват от ДСБ. Хаджиев заменя тези 11 442 кв.м. за 180 квадрата дворно място с постройка от 85 кв.м. в ж.к. “Русия" в Добрич.

На 28 февруари тази година “Зърнени храни България" продава терена на “Болкан енд Сий Пропъртис" (също дружество на ТИМ) за сумата от 2.738 млн. лева. В момента върху самата Дамба, т.е. върху плажната ивица и брегоукрепителното съоръжение, се строи апартаментен хотел.

Дамбата в Балчик е изградена с европейски средства и държавен заем от Европейската инвестиционна банка.

Подобни сделки по Дамбата е имало много и поне 8 от тях са атакувани от ГЕРБ, като държавата е спечелила всички дела. Странно защо в конкретния случай както МРРБ, така и областният управител Желязко Желязков не са предприели никакви действия, недоумяват от ДСБ. Според тях очевидно ревизията на сделки на предишното правителство се прави избирателно.

“Това не може да е пропуск на областно ниво. Явно и при предишното, и при сегашното правителство собственикът на имота е извън закона, някъде на нивото на държавната власт", коментира Кънев. Той пита кой е издал разрешение за строеж върху брегоукрепително съоръжение, съобразено ли е то с Конституцията, със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който не допуска в никакъв случай строеж на апартаментен хотел на 15 метра от морето.

От ДСБ призовават областния управител, МРРБ, РДНСК и община Балчик незабавно да предприемат мерки за защита на публичния интерес. Според тъмносините незаконният строеж трябва да се спре, прокуратурата да се сезира и да се заведе дело за обявяване на нищожни на разпоредителните сделки с плажната ивица и Дамбата. Ако няма реакция на областно ниво, ДСБ ще направи парламентарно питане по въпроса.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?