С искане за дело срещу извършителите и "техните подбудители от БСП и Атака"

ДСБ осъди "мутренските и профашистки" набези срещу стачкуващите студенти

БЗНС обмисля призив към пълно гражданско неподчинение

Присъстващите на пресконференцията на ДСБ в понеделник - Христомир Йорданов, Радан Кънев и Светослав Малинов

Демократи за силна България (ДСБ) излязоха в понеделник с Открито писмо до протестиращите студенти и преподаватели, в което окачествяват набезите срещу студентите в Софийския унивмерситет като "мутренски и профашистки" и настояват за разследване и и разкриване на извършителите и "техните подбудители от БСП и Атака".

"Повече от четири месеца, управляващите се опитват да разделят българското общество и да предизвикат конфронтация. Решението на НС, с което беше отхвърлен договорът за присъединяване на България към ЕС е кулминация в този подход. То постави под въпрос европейския консенсус и стана основа за нови обществени сътресения. Логична последица от това решение е използването на мутренски, профашистки методи на пряко насилие срещу вас", се посочва в документа, повод за който е неделният, предвождан от депутат от БСП, опит за нахлуване в сградата на окупирания университет.

В миспомото се казва, че студентите олицетворяват единството на нацията и нейното общо Европейско бъдеще - европейско образование, европейски правила и европейски доходи. Припомня се, че партиите от Реформаторския блок подкрепиха студентския протест още от първия му ден.

С това писмо пък от ДСБ категорично се противопоставят на продължаващите опити за разцепление на нацията. "Призоваваме органите на реда незабавно да разследват и разкрият извършителите и техните подбудители от БСП и Атака на безпрецедентните набези в Софийския университет. Заявяваме, че протестът на студентите и преподавателите изразява националния стремеж за промяна към морал и справедливост. Призоваваме цялото общество – университетски преподаватели, граждански и професионални организации, сдружения и съюзи да излезем публично във ваша  защита и така да гарантираме гражданския мир и европейското бъдеще на България", се посочва в откритото писмо на ДСБ.

"Държава, чиито народни представители, и то и от управляващите, и от опозицията, водени от популизъм и „лудост” могат да гласуват в нарушение на конституцията и на договора за приемане в ЕС е и държава, в която се изпращат мутренски шпицкоманди срещу студентите и техните преподаватели", заяви лидерът на партията Радан Кънев след представянето на писмото. "Както сполучливо един ваш колега каза сутринта един знак на това, че БСП се атакизира и представители на тази партия започнаха да се държат така, както сме свикнали в България да се държи само Волен Сидеров, добави той.

Представителите на партията категорично отхвърлиха твърденията, че са подбудители и организатори на протеста. "Би било голям комплимент, ако имахме възможност да организираме стачка от такъв порядък и с такава голяма подкрепа. Истината е, че ми се струва невъзможно сред студентите и подкрепящите стачката да няма симпатизанти на ДСБ. Но да се твърди, че ние го организираме е просто погрешно. Най–добре да отидете и да видите хората, които подкрепят стачкуващите, да видите жените, които им дават храна през оградата", заяви зам.-председателят на ДСБ и евродепутат Светослав Малинов.

На журналистически въпрос дали, ако днес има избори, партията би управлявала с ГЕРБ, Малинов отговори: "Радвам се, че имаме усещане за предизборна ситуация. Във всеки случай, когато официално влезем в нея, част от нашата кампания ще бъдат отговорите и на тези въпроси. В момента ние сме Реформаторски блок, борим се за гласовете на нашите избиратели и се надяваме те да бъдат колкото се може повече".

БЗНС обмисля призив към пълно гражданско неподчинение

Друга от партиите в Реформаторския блок – БЗНС – съобщи в понеделник, че обмисля призив към пълно гражданско неподчинение.

"БЗНС смята, че университетските окупационни стачки са поредният симптом, че така повече нещата не могат да продължават. Народът повече не може да понася сформирането на безпринципни коалиции, назначаването на съмнителни фигури на ключови постове и циркове в Народното събрание", се казва в разпространено от партията съобщение до медиите.

БЗНС е силно обезпокоен от факта, че Народното събрание, в своята безпомощност, приема решения, от които партиите, които са ги подкрепили се отричат, а бламираното правителство вместо да подаде оставка, обявява, че решение на парламента няма да бъде изпълнено.

България има ясна нужда от предсказуеми политически сили, които да поемат политическата отговорност и да изведат страната от създалата се безизходица. БЗНС, като част от Реформаторския блок, призовава към пълна обществена съпричастност към усилията на демократичната общност за отвоюване на държавата от мафията. 

Партията изразява безрезервна подкрепа за студентската окупационна стачка, както и за хората, които протестират по улиците и площадите от 14 юни до днес без прекъсване.

"БЗНС обмисля призив към пълно гражданско неподчинение, към синдикални стачки и към всички необходими действия, които да доведат до незабавна оставка на това безпомощно правителство и до разпускането на този вреден за страната парламент. Само чрез провеждането на нови избори и сключването на нов обществен договор с избирателите страната има шанс да запази европейското си бъдеще", заявяват от БЗНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България