ДСБ: Още не са изчерпани възможностите за единна дясна кандидатура

Демократи за силна България (ДСБ) счита, че все още не са изчерпани всички възможности да се намери и подкрепи единна дясна кандидатура за президентските избори. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов на пресконференция в неделя след заседание на ръководството на партията.

По думите на Костов това трябва да се превърне в отговорност на ДСБ и СДС. Според Иван Костов единодушно е било мнението, че е абсолютно невъзможно Бойко Борисов да участва в разширяването на формата за преговори по издигането на общ десен кандидат. Мотивите на всички са, че той няма никакво основание да претендира да изразява десни настроения и интересите на десните избиратели, посочи Костов.

Костов подчерта, че ДСБ са за набирането на допълнителна подкрепа за единната кандидатура, но призова да не се смесва процеса на издигането на обща кандидатура с процеса на нейната подкрепа.

От ДСБ предлагат, ако не се стигне до обща кандидатура, да се състоят предварителни избори. Ще приемем резултата от тях, какъвто и да е, каза още Костов.

След като лидерът на СДС Петър Стоянов бе номиниран за кандидат – президент, от “Раковски” 134 казаха, че не желаят провеждането на предварителни избори, тъй като вече било късно. Дни преди това самият Стоянов коментира, че щяло да е голяма грешка и глупост десните първи да си обявят кандидата и че това не било участие в състезание.

Друго разминаване между ДСБ и СДС е участието на Бойко Борисов в процедурата по издигане на десния кандидат. СДС и партии като “Гергьовден” желаят да включат Борисов, ДСБ и ДП са против.

Борисов от своя страна обеща да подкрепи десен кандидат-президент, дори и да не го поканят на преговорите. В същото време поиска да участва в предварителни избори, ако десните провеждат такива.

Междувременно Емил Кошлуков, лидерът на отцепилата се от НДСВ формация “Новото време” съобщи, че идната седмица ще започнат срещи с някои от десните политически водачи. За включването на “Новото време” в преговорите миналия месец настоя лидерът на “Гергьовден” Любен Дилов – син.

Според Кошлуков едни честни разговори, каквито досега неговата партия е водила с десни лидери, ще дадат яснота по хода на преговорите за единна президентска кандидатура. След като бъде утвърдено името, “Новото време” ще реши дали ще даде своята подкрепа, заяви Кошлуков на пресконференция в Силистра.

Споделяне

Още от България